Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na bezglutenowy tort czekoladowy z espresso

Przepis na bezglutenowy tort czekoladowy z espresso

Przepis na bezglutenowy tort czekoladowy z espresso

5
51
Dodaj do ulubionych!105

Składniki

na
tortownicęna 1 tortownicę:
  • cukier kryształowy (z ksylitolu) - 35 g
  • czekolada gorzka (60%) - 100 g
  • mąka migdałowa (migdały mielone) - 100 g
  • masło - 90 g
  • jajko małe, rozmiar "S" - 3 szt.
  • kawa parzona, mocna z espresso - 20 ml

Całkowity czas przygotowania

30 minut przygotowywania, 30 minut pieczenia

Opis

Połączenie kawy i czekolady to jedna z lepszych rzeczy na świecie. W tym torcie znajdują się oba elementy. Nie zawiera glutenu: stosowałem cukier z ksylitolu, dlatego tort jest zupełnie zdrowy. Nawet z rana można zjeść kawałek tego kremowego, mięciutkiego tortu.


Sposób przygotowania

1
Czekoladę i masło roztapiamy nad parą wodną, następnie dolewamy espresso. Bardzo lubię tą lekką goryczkę w smaku kawy. Do ugotowanej kawy dodałem więc jedną łyżkę mielonej kawy bardzo wysokiej jakości, choć można sobie darować ten krok.
2
Podczas topnienia czekolady rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek. W misce ubijamy białka.
3
W drugiej misce cukier (z ksylitolu) oraz żółtka jaj.
4
Odmierzamy mąkę migdałową (przesiewamy).
5
Cukier z żółtkami jaj dodajemy do roztopionej czekolady...
6
....po czym ostrożnie dodajemy mąkę migdałową i ubite białka.
7
Pieczemy przez 30 minut w 175 C w tortownicy z zatrzaskiem o średnicy 17 cm.
8
Podajemy posypane kakaem w proszku i wiórkami czekoladowymi.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf