Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na kołaczowy pudding

Przepis na kołaczowy pudding

Przepis na kołaczowy pudding

5
51
Dodaj do ulubionych!149

Składniki

na
blachęna 1 blachę:
  • chałka - 8 plastrów
  • mleko domowe / mleko pełnowartościowe - 750 ml
  • masło - 50 g
  • cynamon mielony - 1 łyżeczka do herbaty
  • esencja waniliowa - 1 łyżeczka do herbaty
  • cukier kryształ - 10 dkg
  • rodzynki - 80 g
  • morela suszona - 10 dkg
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 4 szt.

Całkowity czas przygotowania

łączenie 10 minut, pieczenie 40 minut

Opis

Czasami zdarza się, że kupiona lub upieczona chałka zostaje niezjedzona. Wtedy przyda się na ten przepis. Nie będziemy wyrzucać ciasta, a na dodatek będziemy mieć coś słodkiego do obiadu. Ja dodałem rodzynki i suszone morele, ale można je zastąpić dowolnymi kawałkami owoców. Nie jest to zbyt duża porcja - wyjdzie na 5-6-osobową rodzinę i wszyscy się najedzą. W moim przypadka ta porcja piekła się w szklanym naczyniu o wymiarach 35x24 cm.


Sposób przygotowania

1
Chałkę kroimy w kostkę.
2
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło, cukier, cynamon, wanilię, posiekane suszone morele i rodzynki. Wstawiamy na gaz, podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru (dłużej nie trzeba). Zdejmujemy z gazu.
3
Jajka rozbijamy widelcem w misce, dodajemy do mleka i mieszamy na gładką masę.
4
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem - w moim przypadku naczynie ma wymiary 35x24 cm - pokrojoną chałkę przekładamy do naczynia i zalewamy mlekiem z dodatkami.
5
Pieczemy przez ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia, a podajemy na ciepło. Nieziemsko pyszne!
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf