Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na pieczone kacze udka z czosnkiem i rozmarynem

Przepis na pieczone kacze udka z czosnkiem i rozmarynem

Przepis na pieczone kacze udka z czosnkiem i rozmarynem

5
51
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

dla
osóbdla 2 osób:
  • udka z kaczki - 2 szt.
  • czosnek - 9 ząbków
  • cebula zwyczajna - 5 szt.
  • rozmaryn świeży lub suszony - 3 łyżki stołowe
  • sól - 1 łyżeczka do kawy
  • pieprz czarny, mielony - 1 łyżeczka do kawy
  • bulion warzywny - 300 ml

Całkowity czas przygotowania

+12 godzin marynowania

Opis

W naszej rodzinie w bożonarodzeniowym menu nie może zabraknąć kaczki. Ten przepis przyniesie dużo radości także początkującym kucharzom! :)


Sposób przygotowania

1
Cebulę obieram, czosnek grubo siekam.
2
Kacze udka dokładnie myję pod bieżącą wodą i ostrożnie osuszam.
3
Udka nacieram ze wszystkich stron czosnkiem, solą, pieprzem i rozmarynem.
4
Dokładnie przyprawione kacze udka wkładam do miski i przykrywam warstwą krążków czerwonej cebuli. Przykrywam folią i wstawiam na noc do lodówki.
5
Nazajutrz wykładam spód naczynia żaroodpornego krążkami czerwonej cebuli. Na nie kładę dwa kacze udka - stroną ze skórką do dołu. Zalewam bulionem warzywnym aż do przykrycia kaczki.
6
Pieczę pod folią aluminiową przez 150 minut w 180 C. Po tym czasie wyjmuję z piekarnika i obracam udka. Jeśli obrócone udka są zbytnio przykryte mieszanką wypieczonego tłuszczu i wywaru, wylewam tyle płynu, aby część ze skórką była w pełni widoczna. Kontynuuję pieczenie już bez folii do zarumienia się skórki, trwa to ok. 25-30 minut.
7
Podaję z pieczonymi ziemniakami i duszoną czerwoną kapustą.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf