Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na pierś z kurczaka w sosie ziołowym

Przepis na pierś z kurczaka w sosie ziołowym

Przepis na pierś z kurczaka w sosie ziołowym

5
51
Dodaj do ulubionych!1

Składniki

na
porcjena 2 porcje:

Na kurczaka

  • pierś kurczaka (filet) - 400 g
  • sól
  • pieprz czarny, mielony
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe

Na sos

  • cebula młoda - 3 szt.
  • czosnek - 2 ząbki
  • śmietanka do gotowania - 150 ml
  • musztarda - 2 łyżki stołowe
  • sól
  • pieprz czarny, mielony
  • natka pietruszki - 0.5 natka
  • liście bazylii, świeże - 0.5 natka
  • wino białe, wytrawne - 100 ml

Całkowity czas przygotowania

Opis

Jedno z najsmaczniejszych i najszybszych dań - od razu je polubiłem. W trakcie gotowania kurczaka ryż lub ziemniaki powinny być już gotowe. Łącznie więc przygotowanie zajmie nam góra 30 minut! ;)


Sposób przygotowania

1
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, solimy i pieprzymy. Smażymy przez 7-8 minut na odrobinie oliwy z oliwek, a następnie wyciągamy z patelni i odstawiamy.
2
Czosnek siekamy, cebulę dymkę kroimy na kawałki. Na patelnię, na której smażył się kurczak, wrzucamy krążki cebuli, a po paru minutach czosnek. Podsmażamy przez 1-2 minuty.
3
Do naczynia wlewamy śmietankę, dodajemy musztardę, sól, pieprz, krążki cebuli, pietruszkę, liście bazylii. Całość blendujemy.
4
Przekładamy kurczaka z powrotem na patelnię, zalewamy sosem, dodajemy czerwone wino i gotujemy przez parę minut.
5
Podajemy z ryżem lub puree ziemniaczanym. :)
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf