Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na pierś z kurczaka z jogurtem i cytryną

Przepis na pierś z kurczaka z jogurtem i cytryną

Przepis na pierś z kurczaka z jogurtem i cytryną

5
51
Dodaj do ulubionych!3

Składniki

na
porcjena 2 porcje:

Na marynatę

  • jogurt naturalny - 200 g
  • miód akacjowy - 1 łyżeczka do herbaty
  • starta skórka z cytryny - 1 szt.
  • sok z cytryny - 1 szt.
  • czosnek - 2 ząbki
  • kmin rzymski, mielony - 1 łyżeczka do kawy
  • kolendra mielona - 1 łyżeczka do kawy
  • sól
  • pieprz czarny, mielony

Na kurczaka

  • pierś kurczaka (filet) - 400 g

Całkowity czas przygotowania

60 minut marynowania, 25 minut przygotowań i pieczenia

Opis

Danie bardzo łatwe w przyrządzeniu, można włączyć je do dowolnej diety. :) Nie warto skracać dwugodzinnego czasu marynowania mięsa, a nawet lepiej go wydłużyć i zostawić mięso na całą noc w marynacie.


Sposób przygotowania

1
Najpierw przeciskamy czosnek na marynatę i ścieramy skórkę z cytryny.
2
W małej misce mieszamy jogurt z miodem, kolendrą, kminkiem, solą, pieprzem, przeciśniętym czosnkiem, skórką z cytryny i wyciśniętym sokiem z cytryny.
3
Mięso marynujemy w mieszance jogurtowej. Przykrywamy je i wstawiamy na co najmniej dwie godziny do lodówki.
4
Po zakończeniu czasu przeznaczonego na marynowanie, smażymy piersi z kurczaka przez ok. 15 minut na patelni (lub pieczemy w piekarniku). W połowie smażenia obracamy, aby wysmażyły się z obu stron na ładny rumiany kolor. :)
5
Podajemy z dodatkami według uznania. Świetnie pasuje do sałatek, ryżu, a nawet do frytek.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf