Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na polską sałatkę z kiszonej kapusty

Przepis na polską sałatkę z kiszonej kapusty

Przepis na polską sałatkę z kiszonej kapusty

4.5
4.52
Dodaj do ulubionych!1

Składniki

na
porcjena 2 porcje:

Na sałatkę

  • kapusta kwaszona - 200 g
  • jabłko - 2 szt.
  • marchew surowa, obrana - 2 szt.
  • cebula młoda - 1 szt.

Na dressing

  • oliwa z oliwek, extra virgin - 3 łyżki stołowe
  • pieprz czarny, mielony - 1 łyżeczka do kawy
  • oregano świeże lub suszone - 1 łyżeczka do herbaty
  • cukier kryształ - 1 łyżeczka do kawy

Całkowity czas przygotowania

Opis

Nigdy specjalnie nie przepadałem za kiszoną kapustą, ale z racji tego, że w sałatce jest jeszcze jabłko i marchewka, ich słodkość wyrównuje kwaśny smak kapusty. Ogólnie sałatka jest smakowita. Kiszoną kapustą warto włączyć do jesiennego i zimowego jadłospisu, ponieważ zawiera dużą dawkę witaminy C. ;)


Sposób przygotowania

1
Czyścimy jabłka i marchewkę, cebulę dymkę kroimy w krążki.
2
Kiszoną kapustę wrzucamy do miski, dodajemy starte jabłko, marchewkę oraz pokrojoną w krążki cebulę dymkę.
3
W małym naczyniu mieszamy oliwę z oliwek, pieprz, oregano i cukier. Uzyskanym dressingiem polewamy sałatkę i dobrze mieszamy.
4
Może pełnić rolę dodatku, albo zostać spałaszowaną sam na sam. :)
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf