Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na smażone kulki z sera mozarella

Przepis na smażone kulki z sera mozarella

Przepis na smażone kulki z sera mozarella

5
51
Dodaj do ulubionych!221

Składniki

na
porcjena 2 porcje:

Na kulki serowe

  • ser żółty - mozzarella - 200 g
  • mąka pszenna (typ 500) - 20 g
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 1 szt.
  • bułka tarta pszenna, drobno mielona - 30 g
  • bazylia świeże lub suszona - 1 łyżeczka do herbaty
  • pieprz czarny, mielony - 2 szczypty

Do smażenia

  • olej słonecznikowy

Całkowity czas przygotowania

Opis

Jedna z wersji smażonego sera. Fajna przekąska, do której dodajemy majonez lub coś innego i zadowalamy nasze podniebienia. Najlepiej smakuje na świeżo: w środku roztopiony, miękki ser, z zewnątrz chrupiąca, pikantna panierka. :)


Sposób przygotowania

1
Mozzarellę kroimy w drobną kostkę, o wymiarach ok. 1,5x1,5 cm. (to ten rodzaj mozarelli, która jest moczona w wodzie!)
2
Przygotowujemy trzy miseczki. Do jednej wrzucamy jajko i lekko je ubijamy, do drugiej wrzucamy mąkę, w trzeciej zaś mieszamy bułkę tartą z pieprzem i bazylią.
3
Najpierw kostki sera obtaczamy w mące, następnie w jajku, na koniec w bułce tartej. Następnie znowu w jajku, ponownie w bułce tartej.
4
Smażymy przez 1-2 minuty na gorącym oleju. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy.
5
Podajemy bez lub z dodatkami.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf