Menu główne

Zarejestruj się

Sycylijskie pulpety w sosie pomidorowym z makaronem spaghetti

Sycylijskie pulpety w sosie pomidorowym z makaronem spaghetti

Sycylijskie pulpety w sosie pomidorowym z makaronem spaghetti

5
51
Dodaj do ulubionych!166

Składniki

na
porcjina 6 porcji:

Na bazę pomidorową

  • cebula zwyczajna - 1 szt.
  • oliwa z oliwek, extra virgin - 5 łyżek stołowych
  • czosnek - 2 ząbki
  • hámozott, darabolt paradicsom konzerv - 400 g
  • koncentrat pomidorowy - 70 g
  • cukier kryształ - 1 łyżeczka do herbaty
  • pieprz czarny, mielony
  • sól

Na pulpety

  • mleko (2,8%) - 200 ml
  • bułka czerstwa - 1 szt.
  • mięso wołowe (mielone) - 250 g
  • mięso wieprzowe, mielone - 250 g
  • cebula zwyczajna - 1 główka
  • czosnek - 1 ząbka
  • pieprz czarny, mielony
  • oregano świeże lub suszone - 1 łyżeczka do kawy
  • natka pietruszki
  • orzechy gałki muszkatołowej (mielone) - 1 szczypta
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 1 szt.
  • ser żółty - parmezan - 80 g
  • sól

Do podania

  • makaron suszony - spaghetti - 500 g

Całkowity czas przygotowania

Opis

Polpette in sugo di pomodoro, czy też sycylijskie pulpety w sosie pomidorowym ze spaghetti, to typowe danie rodem z Sycylii. Świat poznał to danie za sprawą filmów o mafii. To jeden z nieodłącznych elementów tego typu obrazów. Potężnie zbudowani faceci z giwerami kręcą się po kuchni i gotują pulpety. Danie można przyrządzić z dowolnego rodzaju mięsa, a najlepiej wykorzystać kilka rodzajów mięs jednocześnie. Ja wykorzystałem w przepisie wołowinę i wieprzowinę. Można równie dobrze zrobić je z drobiu, baraniny albo dziczyzny.


Sposób przygotowania

1
W płytkim naczyniu podgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy na niej cebulę i czosnek.
2
Po ok. 10 minutach podsmażania dodajemy przecier pomidorowy i obrane pomidory.
3
Doprawiamy solą, cukrem, przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotujemy pod przykrywką na małym ogniu tak długo, aż przygotujemy pulpety.
4
Na początek namaczamy bułkę w mleku przez 10 minut.
5
Następnie wrzucamy do miski mięso, moczoną w mleku bułkę, jajka, starty ser parmezan, przyprawy, przeciśnięty czosnek, drobno pokrojoną czerwoną cebulę.
6
Mieszamy składniki, ugniatamy je rękoma przez co najmniej 5 minut w celu złączenia włókien białkowych mięsa. (Najlepiej wstawić gotową masę na 6 godzin do lodówki, żeby smaki mogły się dobrze przegryźć.)
7
Mokrymi rękoma formujemy kulki o średnicy ok. 4-5 cm.
8
Pulpety ostrożnie umieszczamy w sosie pomidorowym.
9
Gotujemy przez 45 minut na wolnym ogniu, a wyparowujący płyn uzupełniamy wodą lub bulionem.
10
Po ugotowaniu pulpetów, podajemy je z ugotowanym makaronem. Najlepiej smakują z makaronem spaghetti lub bucatini, ale można je podawać z dowolnym makaronem.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf