Menu główne

Zarejestruj się

Ciasto orkiszowe ze śliwkami i krokantem

Ciasto orkiszowe ze śliwkami i krokantem

Ciasto orkiszowe ze śliwkami i krokantem

5
51
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
blachęna 1 blachę:

Na ciasto

  • jajko średnie, rozmiar "M" - 4 szt.
  • masło - 190 g
  • cukier trzcinowy - 190 g
  • sól - 1 duża szczypta
  • jogurt naturalny - 125 g
  • proszek do pieczenia - 12 g
  • mąka orkiszowa pełnoziarnista typ 630 - 190 g
  • cynamon mielony - 1 łyżeczka do herbaty

Na wierzch

  • kompot śliwkowy - 350 g
  • cynamon mielony

Na krokant

  • cukier kryształ - 100 g
  • orzechy włoskie, rozdrobnione - 30 g

Całkowity czas przygotowania

Opis

Kiedyś pracowałam w piekarni. Jednym z moich ulubionych ciast, sprzedawanych w naszym sklepie było właśnie to ciasto orkiszowe. Postanowiłam odtworzyć ten przepis w domu – i wyszło doskonale! Co prawda za pierwszym razem mój krokant wyglądał inaczej, ale cóż... Następnym razem masę grylażową naleję na ciasto. Tu jednak opiszę krok po kroku, jak upiekłam to ciasto za pierwszym razem. Ciasto bardzo smakowało mojej rodzinie i w sumie udało mi się zrekonstruować smak i konsystencję oryginału.


Sposób przygotowania

1
Masło roztopić, dodać cukier, wymieszać, dodać żółtka i jogurt, wymieszać, dodać cynamon, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki połączyć.
2
Ubić białka na sztywną pianę, stopniowo dodać do ciasta. Delikatnie, aby białka nie opadły.
3
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem, oprószonej mąką formy o wymiarach 21x31 cm. Na ciasto położyć połówki śliwek, posypać cynamonem.
4
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C i piec przez ok. 40-45 minut. Sprawdzić patyczkiem. Dobrze jest w połowie pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową, inaczej wierzch się zarumieni a środek będzie jeszcze surowy. Na pieczenie trzeba liczyć na pewno 40-45 minut!
5
Kiedy ciasto jest gotowe, należy przygotować krokant. Cukier wsypać na patelnię, nastawić na ogień i ciągle mieszając roztopić (wpierw pojawią się grudki). Kiedy większa część cukru już się roztopiła i zostało niewiele grudek, lepiej zdjąć go z ognia i mieszać, aż do uzyskania gładkiej masy. Inaczej cukier może się przypalić! Kolor powinien być jasnobrązowy. Kiedy cukier się roztopił, dodać orzechy.
6
Otrzymaną masę zaraz wyłożyć na natłuszczoną deskę i natłuszczonym wałkiem rozwałkować na cienko, posiekać na drobne kawałki i posypać nimi ciasto. Następnym razem wpierw posmaruję ciasto lekko rozcieńczonym dżemem śliwkowym i dopiero potem udekoruję krokantem. W ten sposób krokant na pewno nie zsypie się z ciasta podczas jedzenia.
7
Pyszność gotowa! :)
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf