Menu główne

Zarejestruj się

Czekoladowe herbatniki z orzechami i pomarańczą

Czekoladowe herbatniki z orzechami i pomarańczą

Czekoladowe herbatniki z orzechami i pomarańczą

4.5
4.52
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na ok.
kgna ok. 1 kg:
  • śmietanka do ubijania - 300 ml
  • cukier kryształ - 375 g
  • orzechy włoskie, rozdrobnione - 250 g
  • mąka pszenna (typ 500) - 50 g
  • skórka pomaranczy, kandyzowana - 50 g
  • czekolada gorzka (53%) - 300 g

Całkowity czas przygotowania

+ pół dna na chłodzenie + ok. 1 godzina na dekorowanie czekoladą

Opis

Te słodkie herbatniki można upiec na specjalne okazje lub bez okazji. Przepis jest prościutki i bardzo szybki. Zachęcam!


Sposób przygotowania

1
Orzechy posiekać nożem. Istotne jest, żeby ich nie mielić, ale kawałki powinny być w miarę drobne tak, aby dały się przecisnąć przez rękaw cukierniczy.
2
Śmietankę gotować na średnim ogniu.
3
Kiedy się zagotowała, dodać orzechy i cukier.
4
Mieszankę gotować – mieszając, aby się nie przypaliła. Kiedy się ponownie zagotowała, dodać kandyzowaną skórkę z pomarańczy i mieszać.
5
Po ponownym zagotowaniu, intensywnie mieszają, dodać mąkę i gotować przez kolejne 1-2 minuty.
6
Kiedy masa jest gotowa, zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Tę masę można przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni.
7
Kiedy masa całkiem wystygnie, na blachę pokrytą silikonowym papierem do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego wycisnąć kopczyki (mniejsze niż pół orzecha). Uwaga! Między porcjami ciasta należy zachować odległość min. 3-4 cm, ponieważ podczas pieczenia urosną!
8
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 C przez ok. 5 minut (aż brzegi się zarumienią). Uwaga! 1. Nie włączyć termoobiegu, bo papier się podniesie! 2. Trzeba bardzo pilnować, bo ciasto może się błyskawicznie przypalić!
9
Ciasteczka odstawić do całkowitego wystygnięcia na ok. 5 minut. W tym czasie stwardnieją i można je już podnieść. Roztopić czekoladę (ale nie całkiem - masa powinna mieć konsystencję śmietany).
10
Gładki spód ciasteczek namoczyć w czekoladzie i zanim zastygnie widelcem narysować „fale”. Wyłożyć na kuchenną kratkę do zupełnego schłodzenia.
11
Gotowe ciasteczka można przechowywać w lodówce przez tydzień.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf