Przepis na 20 muffinek:

– 400 g mąki

– 150 g cukru

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

– 2 jajka

– 100 ml mleka

– 125 ml oleju 

– 1 łyżeczka esencji waniliowej

– 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego

– 5 mandarynek

– do posypania: czekolada w płatkach i pałeczki czekoladowe

Suche składniki tj. mąkę, cukier proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną mieszamy w jednym naczyniu. W drugim mieszamy składniki mokre – jajka, olej, mleko esencję waniliową i aromat pomarańczowy.

Mandarynki obieramy ze skórki i kroimy na drobne kawałki. Do składników mokrych dodajemy składniki suche i mieszamy wszystko do dokładnego połączenia masy. Na końcu dodajemy pokrojone mandarynki i jeszcze raz wszystko razem delikatnie mieszamy. Tak jak pisałam na wstępie – można mieszać wyłącznie łyżka lub trzepaczką.

Piekarnik rozgrzewamy do 180C, formę do muffinek wykładamy papilotkami, każdą wypełniamy do 3/4 wysokości i posypujemy płatkami/pałeczkami czekoladowymi. Pieczemy około 25-30 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu przekładamy na talerz, czekamy aż ostygną i zajadamy ?

Smacznego!