Składniki

1 kg dojrzałych owoców pigwy .

1 szklanka cukru .

1/2 l wódki .

4 łyżki płynnego miodu .

skórka z 1/2 pomarańczy oraz sok .

1/2 szklanki rumu .

Przygotowanie

  1. Umyte owoce pokroić wydrążyć gniazda nasienne. Włożyć do słoja i zalać alkoholem. W takim stanie trzymać 2-3 tygodni. Po tym czasie ekstrakt zlać i odstawić. Pigwę zasypać cukrem, zamknąć słój i postawić w ciepłym miejscu na tydzień, aż cukier się rozpuści (codziennie wstrząsać naczyniem). Syrop zlać i połączyć z ekstraktem, dodać miód, rum, skórkę i sok z pomarańczy, odstawić na 4 tygodnie.

  2. Nalewkę zlać przez sito wyłożone gazą i pozostawić do sklarowania. Powinna dojrzewać 2–3 miesiące