Składniki

na ok. 40

sztuk:

Na ciasto

  • masło – 50 g
  • woda – 125 ml
  • cukier kryształ – 6 g
  • sól – 3 g
  • mąka pszenna (typ 500) – 70 g
  • jajko średnie, rozmiar „M” – 2 szt.

Do smarowania

  • jajko średnie, rozmiar „M” – 1 szt.

Do posypywania

  • cukier lodowy – 30 g

Całkowity czas przygotowania

35 minut

Przeciętna wartość odżywcza / na przepis

Energia

988.1

kcal

Białka

30.035

gram

Węglow.

89.694

gram

Tłuszcze

57.77

gram

Opis

Ten malutki, lekki jak chmurka pączuszek to nic innego jak prosta wersja francuskiego gotowanego ciasta. Jego cechą szczególną jest dodatek cukru lodowego. Niebiańska, chrupiąca pyszność do herbaty lub spożywania bez dodatków.

Sposób przygotowania

1

Wodę gotujemy wraz z masłem, dodajemy sól i cukier.

Po zagotowaniu, stale mieszając, dodajemy mąkę i mieszamy tak długo, aż się dokładnie połączy się z resztą.

3

Odstawiamy na parę minut do schłodzenia. Następnie pojedynczo dodajemy rozbełtane jajka. Po każdym jajku urabiamy całość na gładką masę.

4

Na koniec przekładamy masę do rękawa cukierniczego i wyciskamy małe kulki na blachę wyścieloną papierem do pieczenia (pamiętajmy, że w czasie pieczenia urosną, więc lepiej wyciskać mniejsze porcje, na przykład o rozmiarach orzecha).

5

Wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem lodowym.

6

Piekarnik podgrzewamy do 200 C z załączonym termoobiegiem. Pączki pieczemy przez ok. 20 minut, aż nabiorą złocistego koloru.

7

Świeże, chrupiące i jakie smaczne! Mogą być podawane do herbaty lub kawy, z nadzieniem czy bez – to zawsze wyjątkowy smakołyk.