Składniki

na 1

ciasto:

Na ciasto

  • mąka pszenna (typ 500) – 125 g
  • masło – 75 g
  • cukier puder – 50 g
  • mąka migdałowa (migdały mielone) – 10 g
  • jajko małe, rozmiar „S” – 25 g
  • sól morska – 1 g

Na karmel

  • cukier kryształ – 100 g
  • woda – 30 g
  • miód – mieszany – 20 g
  • masło – 40 g
  • śmietanka do ubijania – 100 g

Na warstwę orzechową

  • orzechy laskowe, prażone – 50 g

Na warstwę czekoladową

  • czekolada mleczna – 120 g
  • śmietanka do ubijania – 80 g

Całkowity czas przygotowania

40 minut pieczenia ciasta, 15 minut na karmel, 10 minut na warstwę czekoladową + stężenie

180 minut

Opis

Niezwykle bogaty wypiek na cienkim cieście, ze śmietankowym kremem karmelowym, dużą ilością orzechów i smakowitym ganache czekoladowym na wierzchu. Niebiański deser inspirowany batonikiem Snickers! 🙂

Sposób przygotowania

1

Okrągłą formę na ciasto (średnica 18 cm, wysokość 2 cm) smarujemy masłem.

2

Przygotowujemy składniki na ciasto. Mąkę, mąkę migdałową i sól wsypujemy do miski, do drugiej miseczki wbijamy jajka, a zimne masło kroimy w kostkę.

3

Pokrojone w kostkę masło dodajemy do mieszaniny mąki i rozrabiamy w niej szybkimi ruchami, aż uzyskamy grubą konsystencję. (Uważajmy, aby masło nie rozpuściło się od naszej pracy.) Dodajemy jajka i rozrabiamy je w cieście drewnianą łyżką.

4

Ciasto przekładamy na posypany mąką blat, ugniatamy z 1-2 razy, po czym rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Nawijamy na wałek i układamy w formie. Rozciągamy ciasto rękami, zbędną część odcinamy z krawędzi formy i nakłuwamy spód widelcem. Wstawiamy do zamrażalnika na ok. 10 minut, w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Po rozgrzaniu piekarnika wstawiamy ciasto na środkowy ruszt i pieczemy przez ok. 15 minut na jasny brąz. Odstawiamy formę do ostygnięcia, po czym przekładamy na talerz.

5

Kiedy ciasto stygnie, możemy zająć się karmelem. Do małego rondelka wsypujemy cukier, dodajemy miód i wodę i karmelizujemy na średnim ogniu bez mieszania. Do miseczki wrzucamy jajka i dodajemy śmietankę. Całość roztapiamy w mikrofalówce. Gdy nasz karmel zrobi się złocisty, dolewamy śmietankę i stale mieszając gotujemy jeszcze przez 1,5 minuty.

6

Gotowy sos karmelowy wylewamy na wystudzone ciasto, przekładamy je pokrojonymi prażonymi i niesolonymi orzechami. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

7

Przygotowujemy warstwę czekoladową: Śmietankę gotujemy w rondelku, dodajemy czekoladę i mieszamy do roztopienia. Przelewamy na nasze ciasto, aż całkowicie je zakryje.

8

Wstawiamy do lodówki do stężenia na 1-2 godziny. Wierzch możemy udekorować orzechami i roztopioną gorzką czekoladą.