Składniki

na 35

porcji:

Na placki

  • mąka pszenna (typ 500) – 600 g
  • kakao w proszku – holenderskie – 80 g
  • cukier puder – 300 g
  • masło – 200 g
  • jajko średnie, rozmiar „M” – 3 szt.
  • soda oczyszczona – 10 g
  • mleko (2,8%) – 100 ml

Na krem

  • mąka pszenna (typ 500) – 160 g
  • mleko (2,8%) – 600 ml
  • masło – 400 g
  • cukier puder – 350 g

Na polewę czekoladową

  • czekolada gorzka (53%) – 200 g
  • olej słonecznikowy – 100 ml

Całkowity czas przygotowania

+ jedna noc chłodzenia w lodówce

150 minut

Przeciętna wartość odżywcza / na przepis

Energia

54013.7

kcal

Białka

2524.18

gram

Węglow.

5068.14

gram

Tłuszcze

2645.56

gram

Opis

Mieszkam w Győr, ale wcześniej związany byłem z komitatem Somogy. Bardzo brakuje mi domowych ciast z moich stron. Tutaj wypieki smakują zupełnie inaczej. Przedstawię przepis na mało znany w tych okolicach smakołyk. Pyszne i moim zdaniem proste w przygotowaniu. Mam nadzieję, że wielu z was go wypróbuje!

Sposób przygotowania

1

Do dużej miski przesiewamy mąkę i cukier puder, dodajemy sodę, dokładnie mieszamy. Wrzucamy masło i całość mieszamy.

2

Przesiewamy kakao w proszku i ponownie mieszamy. Wbijamy jaja. Wstępnie ugniatamy. Dolewamy mleka i dokładnie ugniatamy.

3

Ciasto dzielimy na trzy równej wielkości kule. Piekarnik podgrzewamy do 180 C.

4

Pierwszą kulę rozwałkowujemy, przekładamy na tył posypanej mąką blachy o wymiarach 30×40 cm. Wystające brzegi odcinamy. Zmiatamy mąkę z wierzchu, aby nie przypaliła się podczas pieczenia. Nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C.

5

Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i ostrożnie odkrawamy od blachy lub pochylamy ją tak, żeby placki się wyślizgnęły lub też po prostu je wywracamy. Pozostałe dwie kule również rozwałkowujemy i pieczemy. Po upieczeniu placki odkładamy na bok.

6

Mąkę na krem mieszamy z 1/3 mleka na gładką masę.

7

Resztę mleka gotujemy. Po zagotowaniu mleka dolewamy mączną masę i gotujemy na gęsto na małym ogniu stale mieszając, aż smak mąki ustąpi. Następnie chłodzimy masę.

8

Roztapiamy miękkie masło. Przesiewamy cukier puder i roztapiamy go z cukrem.

9

Dodajemy mączny krem, ostrożnie mieszamy. Nie za długo!

10

Z placków zmiatamy mąkę pozostałą po pieczeniu. Jeden placek kładziemy na spód blachy. Nakładamy na niego połowę kremu i wygładzamy. Kładziemy następny placek i drugą połowę kremu. Wygładzamy, przykrywamy ostatnim plackiem. Wstawiamy do lodówki, do czasu przygotowania polewy czekoladowej.

11

Gorzką czekoladę roztapiamy z olejem na parze. Nie może być gorąca! Polewamy nią ciasto i wygładzamy. Wstawiamy ciasto z powrotem do lodówki. Zostawiamy je na noc/pół dnia, dopiero potem kroimy.

12

Kroimy ciasto po tym, jak postoi jakiś czas. Wtedy przyjdzie to nam łatwiej, bo ciasto całkiem zmięknie pod wpływem kremu.