Składniki

na szt. :

Na pączki

  • mąka pszenna (typ 500) – 250 g
  • śmietana (22%) – 150 ml
  • cukier puder – 2 g
  • masło – 50 g
  • żółtko jaja – 3 szt.
  • sól – 1 szczypta

Do smażenia

  • olej słonecznikowy

Do dekoracji

  • cukier puder – 150 g

Całkowity czas przygotowania

55 minut

Przeciętna wartość odżywcza / na przepis

Energia2292.1kcal

Białka43.025gram

Węglow.347.75gram

Tłuszcze85.55gram

Opis

Luty i karnawał z pewnością nie mogą się odbyć bez pączków! Jednym z najbardziej popularnych wariantów tej słodkości jest pączek kręcony (faworek). Świetny przepis!

Sposób przygotowania

1

Przygotowujemy tacę przykrytą serwetkami. Na patelnię wlewamy olej i stawiamy ją na ogniu.

2 Najpierw mieszamy mąkę z masłem, dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto na dużą kulę. Łatwiej będzie nam je rozrabiać na blacie. Następnie zawijamy ciasto i na 10-15 odstawiamy do lodówki.

3

Ciasto rozwałkowujemy na cienkiej warstwie mąki na grubość ok. 3 mm, a następnie kroimy na prostokąty. W środku prostokątów robimy podłużne nacięcie.

4

Teraz formujemy prostokąty na kształt kręciołka poprzez przeciągnięcie jednego końca przez nacięcie.

5

Po uformowaniu w taki sposób wszystkich prostokątów, smażymy faworki w gorącym oleju małymi porcjami, obracając każdy faworek. Uwaga! Olej musi być odpowiednio gorący, nie smażmy faworków zbyt długo, bo wyschną! Muszą być wysmażone na ładny złoty kolor.

6

Smażone faworki są jeszcze ciepłe. Posypując je cukrem, obracamy faworki, aby zostały nim pokryte z każdej strony.

7Gotowe faworki podajemy z dżemem brzoskwiniowym.