Składniki

na 6

porcji:

  • mąka pszenna (typ 500) – 200 g
  • masło – 200 g
  • jajko średnie, rozmiar „M” – 4 szt.
  • cukier brązowy – 75 g
  • cukier puder – 60 g
  • jabłko – 2 szt.
  • cynamon mielony – 1 łyżeczka do kawy
  • proszek do pieczenia – 2 łyżki stołowe

Całkowity czas przygotowania

85 minut

Opis

Na podstawie przepisu na placek wiśniowy autorstwa Ilony Horváth. Uwielbiam ten przepis!

Sposób przygotowania

1

W idealnym przypadku składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka rozbijam i oddzielam żółtka od białek (żółtka do szklanki, białka do małego naczynia).

2

Jabłka kroję w kostkę ok. 1,5 x 1,5 cm. Do pieczenia polecam gatunek jabłek kwaśnych (np. bramley, granny smith, grenadier, jonatan). Parę jabłek zostawiam do dekoracji placka.

3

Piekarnik podgrzewam do 200 C (w przypadku piekarnika bez termoobiegu do 180 C).

4

Masło mieszam w większym naczyniu z brązowym cukrem, dodaję żółtka. (Jeśli zapomniałem wyciągnąć masło na czas z lodówki i nie jest odpowiednio miękkie, lekko je roztapiam.)

5

W drugim naczyniu ubijam białka z cukrem pudrem.

6

Ubite białka dodaję do masła i żółtek. Ostrożnie mieszając dodaję suche składniki oraz pokrojone w kostkę jabłka.

7

Naczynie żaroodporne smaruję masłem, po czym wlewam do niego mieszaninę. Dekoruję plasterkami jabłek i cukrem (lub miodem).

8

Piekę przez ok. 45 minut. Zależy to w dużej mierze od ilości użytych jabłek i piekarnika. Nakłuwamy, by sprawdzić, czy placek się upiekł. Jeśli po nakłuciu patyczek będzie pokryty ciastem, to znaczy, że ciasto jeszcze nie jest gotowe.

9

Podaję z lodami lub z kremem angielskim.