Składniki

na ok. 75

sztuk:

Na ciasto

  • biała mąka chlebowa – 600 g
  • masło – 250 g
  • drożdże świeże – 20 g
  • mleko (2,8%) – 50 ml
  • cukier puder – 1 łyżeczka do kawy
  • jajko średnie, rozmiar „M” – 2 szt.
  • sól – 1 łyżka stołowa
  • śmietana (22%) – 200 ml

Na wierzch

  • żółtko jaja – 2 szt.
  • mak mielony
  • siemię lniane
  • ziarna sezamu

Całkowity czas przygotowania

110 minut

Opis

Dobra, stara receptura, polecam ją wszystkim. Nie zostanie ani okruszek!

Sposób przygotowania

1

Drożdże rozpuszczamy w małej filiżance z dodatkiem łyżeczki cukru i 50 ml letniego mleka. Składniki na ciasto wrzucamy do miski, dodajemy przygotowany rozczyn i wyrabiamy.

2

Piekarnik rozgrzewamy do 160 C. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Składamy w sposób przedstawiony na zdjęciu. Ponownie rozwałkowujemy i jeszcze raz składamy. Składanie powinno być przeprowadzone tak, jak za pierwszym razem. Najważniejsza jest sekwencja czynności. Mniej ważne jest, z której strony rozpoczniemy składanie ciasta.

3

Po drugim składaniu ciasto ponownie rozwałkowujemy, tym razem grubiej, na ok. 1,5 cm. Wierzch placka nacinamy nożem w kratkę, smarujemy jajkiem i przekrawamy.

4

Pogacze skręcamy, aby uzyskały ładny kształt, przekładamy na blachę, smarujemy żółtkiem jaja. Wierzch posypujemy makiem, siemieniem lnianym, sezamem, kminkiem lub innymi nasionami.

5

Pieczemy przez 30 minut na trzeciej półce w 160 C z termoobiegiem na rumiany kolor.