Składniki

na ok. 30

sztuk :

Na pączki

  • mąka pszenna (typ 500) – 250 g
  • śmietana (22%) – 150 ml
  • cukier puder – 2 g
  • cynamon mielony – 4 g
  • masło – 50 g
  • żółtko jaja – 3 szt.
  • sól – 1 szczypta

Do pieczenia

  • olej słonecznikowy

Do dekoracji

  • dżem morelowy
  • cukier puder

Całkowity czas przygotowania

60 minut

Opis

Pączki różyczkowe są wyjątkową formą tego przysmaku. Mało znane, jeszcze mniej osób odważa się je zrobić. Jednym z powodów takiego stanu rzeczy może być przekonanie, że są trudne w przyrządzeniu. To mit. Popatrzmy!

Sposób przygotowania

1

Tacę wyścielamy serwetkami, na patelnię wylewamy olej i stawiamy ją na ogień.

2

Najpierw mieszamy mąkę z masłem, dodajemy resztę składników i rozrabiamy ciasto na dużą kulę. Łatwiej będzie nam je rozrabiać na blacie.

3

Ciasto rozwałkowujemy na cienkiej warstwie mąki na grubość ok. 3 mm. Przy użyciu foremek o różnych średnicach (3-4-5 cm) wykrawamy z ciasta parzystą ilość krążków.

4

W wykrojonych kawałkach ciasta robimy nacięcia wokół ich obwodów 0,5-1 cm wgłąb. Nakładamy krążki na siebie według rozmiaru tak, aby nacięcia nachodziły na siebie.

5

Środek ciastek wciskamy palcami, aby się nie rozpadły.

6

Po uformowaniu wszystkich kawałków, smażymy pączki małymi porcjami przewracając po razie na każdą stronę. Pączki wkładamy najmniejszym krążkiem do dołu, po rozwarciu i zbrązowieniu przewracamy je do góry nogami. Uwaga! Olej musi być odpowiednio gorący! Nie smażmy pączków zbyt długo, bo wyschną, ale wystarczająco długo, żeby były wysmażone!

7

Jeszcze ciepłe usmażone pączki posypujemy cukrem pudrem.

8

Gotowe pączki podajemy z dżemem morelowym.