Menu główne

Zarejestruj się

Enchilada z kurczakiem i sosem salsa - przepis

Enchilada z kurczakiem i sosem salsa - przepis

Enchilada z kurczakiem i sosem salsa - przepis

5
51
Dodaj do ulubionych!249

Składniki

na
duże porcjena 2 duże porcje:

Na naczynie do pieczenia

  • sos salsa - 45 g

Na farsz

  • olej słonecznikowy - 1 łyżka stołowa
  • pierś kurczaka (cała, filet) - 1.5 szt.
  • sos salsa - 270 g
  • ser żółty - Port salut (tarty) - 90 g

Ciasto

Na posypanie

  • ser żółty - Port salut (tarty) - 100 g

Całkowity czas przygotowania

Opis

Ten rewelacyjny przepis na enchiladę z kurczakiem jest nie tylko niebiańsko smaczny, ale to naprawdę jedno z najprostszych dań, jakie kiedykolwiek przygotowałam! Kurczak może być mniej lub bardziej pikantny: w zależności od tego jaką salsę kupisz. Nie wahaj się, spróbuj! ;)


Sposób przygotowania

1
Cienką warstwę 1/3 sosu salsa - podanego wśród składników - rozprowadzamy na spodzie naczynia żaroodpornego o wymiarach 30x30 cm, a resztę sosu odkładamy, bo będzie nam potrzebny później do posmarowania wierzchu zapiekanki.
2
Piersi kurczaka czyścimy z resztek tłuszczu oraz chrząstek i kroimy w kostkę.
3
Mięso kurczaka smażymy na rumiano na łyżce oleju słonecznikowego bez przypraw. W ciągu 10-20 minut mięso następnie się dusi, aż nabierze miękkości.
4
Usmażone mięso w ciągu kilku sekund rozdrabniamy przy pomocy robota kuchennego.
5
Dodajemy sos salsa i starty na tarce o dużych oczkach ser żółty. Powstały farsz dokładnie mieszamy.
6
Na każdą tortillę pojedynczo nakładamy farsz. Na każdą z nich przypadną jakieś 3 duże łyżki farszu.
7
Zwijamy ciasta z wierzchu, a następnie układamy obok siebie zawijaną częścią do dołu w przygotowanym naczyniu żaroodpornym.
8
Każdą tortillę smarujemy na wierzchu resztą pomidorowego sosu salsa i równo posypujemy tartym serem.
9
Pieczemy w piekarniku, nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 20-30 minut, do momentu, aż ser się rozpuści i delikatnie zapiecze.
10
Tortille podajemy świeże na gorąco. Niebiańskie!
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf