Menu główne

Zarejestruj się

Guacamole (krem z awokado) - przepis

Guacamole (krem z awokado) - przepis

Guacamole (krem z awokado) - przepis

4.5
4.52
Dodaj do ulubionych!1

Składniki

do
mieszankido 1 mieszanki:
  • awokado dojrzałe - 2 szt.
  • sok z limonki - 1 łyżka stołowa
  • sól - 0.5 łyżeczka do herbaty
  • pieprz czarny, mielony
  • cebula czerwona - 0.5 główka
  • papryka jalapeno chili, cała - 2 szt.
  • pomidor - 0.5 szt.
  • liście kolendry - 2 łyżki stołowe

Całkowity czas przygotowania

Opis

Najlepszy przyjaciel chipsów i tortilli!:) Tradycyjny pikantny dip. Jeśli jednak nie lubisz ostrych smaków, to spokojnie odłóż chili na bok. A jeżeli dip jest dla ciebie mało pikantny, to do całości dodaj jeszcze pieprz kolorowy i papryczkę jalapeno chili tak, jak to robią Meksykanie.


Sposób przygotowania

1
Awokado przecinamy na pół, usuwamy pestkę, wyjmujemy miąższ do miski i zgniatamy widelcem.
2
Skrapiamy sokiem z limonki.
3
Dodajemy sól i pieprz.
4
Cebulę czerwoną drobno siekamy i mieszamy z awokado.
5
Pozbawione gniazd nasiennych papryczki jalapeno drobniutko kroimy i dodajemy do bazy sosu.
6
Z pomidora również usuwamy gniazda nasienne, kroimy miąższ i dorzucamy do sosu.
7
Dodajemy drobno posiekane listki kolendry.
8
I na koniec wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, według uznania.
9
Przechowywać w szczelnie przykrytym pojemniku w lodówce. Najlepiej zostawić na 1-2 godziny, aby smaki się połączyły.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf