Menu główne

Zarejestruj się

Klasyczny tort Pavlova

Klasyczny tort Pavlova

Klasyczny tort Pavlova

4.5
4.54
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
tort.na 1 tort.:

Na bezę Pavlova

  • białko jaja - 4 szt.
  • sól - 1 szczypta
  • cukier puder - 250 g
  • mąka kukurydziana - 2 łyżeczki do herbaty
  • ocet z białego wina - 1 łyżeczka do herbaty

Na krem

  • syrop malinowy
  • śmietanka do ubijania - 200 ml
  • granat - punickie jabłko - 1 szt.

Całkowity czas przygotowania

Przeciętna wartość odżywcza / na przepis

Energia
59883.2
kcal
Białka
537.44
gram
Węglow.
911.12
gram
Tłuszcze
6000.32
gram

Opis

Tort Pavlova to jedno z najprostszych ciast świata. Nie trzeba go wyrabiać albo gnieść, wystarczy mieć dobrą trzepaczkę do piany, kilka białek jajka i cukier puder. Dekorować można go jakimikolwiek owocami sezonowymi. Jest lekki i smaczny! ;)


Sposób przygotowania

1
Przygotuj składniki i rozgrzej piec do 150 C. Będziesz też potrzebować silikonowej blaszki do pieczenia.
2
Zacznij ubijać białka ze szczyptą soli.
3
Jak białka są już pieniste, ale pianka jeszcze nie jest sztywna, dodaj cukier puder i ocet z białego wina. Ubijaj białka do powstania sztywnej, błyszczącej piany.
4
Kiedy pianka jest sztywna i błyszcząca, dosyp do niej mąkę kukurydzianą i wymieszaj delikatnie za pomocą łopatki.
5
Przełóż piankę na przygotowaną blaszkę, ukształtuj z niej okrąg i wyrównaj łyżką boki ku górze.
6
Wstaw do nagrzanego do 150 C piekarnika, piecz przez 45 minut bez termoobiegu. Wyłącz piekarnik, ale bezę Pavlova pozostaw w nim jeszcze na pół godziny. Podczas stygnięcia beza może się trochę zbiec, ale to jest normalne.
7
Kiedy beza Pavlova jest już absolutnie zimna, polej ją syropem malinowym, wyłóż bitą śmietaną i posyp owocami leśnymi, granatem lub owocami sezonowymi.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf