Menu główne

Zarejestruj się

Kotleciki z cukinii z parmezanem - przepis

Kotleciki z cukinii z parmezanem - przepis

Kotleciki z cukinii z parmezanem - przepis

5
51
Dodaj do ulubionych!83

Składniki

dla
osóbdla 3 osób:

Na przygotowanie cukinii

  • cukinia - 1.6 kg
  • sól - 1 łyżeczka do herbaty

Na panierka

  • mąka pszenna (typ 500) - 100 g
  • jajko wymieszane - 3 szt.
  • bułka tarta pszenna, drobno mielona - 150 g
  • ser żółty - parmezan - 50 g
  • natka pietruszki - 1 łyżeczka do herbaty
  • czosnek granulowany - 0.5 łyżeczka do herbaty

Do pieczenia

  • olej słonecznikowy

Całkowity czas przygotowania

Opis

Z dużej cukinii można wyczarować niebiańską potrawę dla 3 osób! Kotleciki z cukinii są bardzo smaczne, szczególnie z parmezanem! ;) Można je jeść z dodatkiem ryżu lub kaszy jaglanej, z ketchupem lub majonezem. Boskie jedzenie!


Sposób przygotowania

1
Dla takiej ilości kotletów należy przygotować 2 blachy przykryte silikonowym papierem do pieczenia, które wcześniej opryskujemy cienką warstwą oleju słonecznikowego.
2
Cukinie najpierw obieramy i obcinamy końcówki, a potem kroimy w plasterki o grubości ok. 4 mm.
3
Wydrążamy środek cukinii z pestkami przy pomocy okrągłego wykrawacza do ciasteczek.
4
Przekładamy plasterki cukinii do większej miski i solimy. Maczamy je w soli z obu stron i odstawiamy.
5
W misce mieszamy jajko do panierki.
6
W drugiej misce mieszamy tartą bułkę z tartym parmezanem, granulowanym czosnkiem i posiekaną pietruszką.
7
W ten sposób mamy miskę z mąką na panierkę i następną z jajkiem, a na końcu miska z doprawioną tartą bułką.
8
W takiej kolejności panierujemy plasterki cukinii.
9
Następnie przekładamy je na przygotowaną blachę do pieczenia.
10
Wierzch plasterków z cukinii lekko smarujemy lub opryskujemy olejem słonecznikowym.
11
Kotleciki pieczemy w rozgrzanym do temp. 180 stopni Celsjusza piekarniku (bez termoobiegu) przez 30 minut, aż plasterki cukinii nabiorą ładnego brązowego koloru.
12
Kiedy są już gotowe, serwujemy kotleciki z dodatkami, majonezem lub ketchupem.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf