Menu główne

Zarejestruj się

Kruche ciasteczka (linzer) na Halloween

Kruche ciasteczka (linzer) na Halloween

Kruche ciasteczka (linzer) na Halloween

5
51
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na ok.
sztukna ok. 30 sztuk:

Ciasto

  • margaryna - 350 g
  • mąka pszenna (typ 500) - 440 g
  • cukier puder - 120 g
  • skórka pomarańczy - 1 szt.

Krem

  • mascarpone - 250 g
  • cukier puder - 3 łyżeczki do herbaty
  • kakao w proszku - holenderskie - 3 łyżeczki do herbaty
  • rum brązowy - 1 łyżka stołowa

Do posmarowania

  • cukier puder - 50 g
  • sok z pomarańczy - 1 łyżka stołowa

Całkowity czas przygotowania

Opis

Te ciasteczka są dobre na każdą okazję, nie tylko w kształcie dyni na Halloween. :) Ich smak lubię szczególnie, bo glazura z pomarańczy świetnie pasuje do kakaowego kremu. Jeśli nie mamy foremki do ciastek w kształcie dyni, nie szkodzi. Do wykrawania ciasta dobre są zwyczajne okrągłe foremki, a oczy, usta, nos można wyciąć nożem, a łodyżkę dolepić z ciasta.


Sposób przygotowania

1
Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder, margarynę oraz startą skórkę z pomarańczy. Zagnieść ciasto. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
2
Po tym czasie ciasto przełożyć na deskę lekko posypaną lekko. Rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm. Za pomocą okrągłej foremki wykrawać krążki (o średnicy ok. 7 cm). Z połowy krążków przygotować główki: za pomocą noża wykroić oczka, nos i buzię (jak kto woli). Z wyciętych resztek ulepić łodyżki i przykleić do główki. Wierzch główki naciąć nożem, (można trochę głębiej, w ten sposób paski nie znikną w trakcie pieczenia, kiedy ciasto trochę wyrośnie).
3
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 15 minut, aż ciasteczka nabiorą ładnego, jasnego koloru.
4
Kiedy ciastka stygną, przygotować krem. Mascarpone przełożyć do miski, dodać cukier puder, kakao, rum i wymieszać. Wystudzone ciasteczka posmarować kremem.
5
Główki nałożyć na spodnią część, lekko przyciskając, aby krem wypełnił otworki.
6
Przygotować glazurę. Cukier puder wymieszać z sokiem z pomarańczy i za pomocą pędzla lub palców posmarować ciasteczka.
7
Glazura twardnieje po ok. pół godziny.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf