Menu główne

Zarejestruj się

Kurczak słodko-pikantny - przepis

Kurczak słodko-pikantny - przepis

Kurczak słodko-pikantny - przepis

5
52
Dodaj do ulubionych!4

Składniki

na
porcjena 2 porcje:

Na mięso

  • pierś kurczaka (filet) - 1 kg
  • sól - 2 szczypty
  • pieprz czarny, mielony - 0.25 łyżeczka do kawy
  • olej słonecznikowy - 3 łyżki stołowe

Do sosu

  • miód - mieszany - 45 g
  • cukier brązowy - 20 g
  • sos sojowy - 55 g
  • imbir świeży, tarty - 4 g
  • czosnek - 3 ząbki
  • Tabasco - 10 g

Na zagęszczenie

  • skrobia kukurydziana - 5 g
  • woda - 3 łyżki stołowe

Całkowity czas przygotowania

Opis

Genialnie smaczna i szybka w przygotowaniu orientalna potrawa. Przepis na prawdziwego, egzotycznego kurczaka w słodko-pikantnym sosie! Jako dodatki polecamy ugotowany ryż i zieloną sałatę. Pikantność potrawy można regulować ilością dodanego tabasco. Nasz podstawowy przepis jest średnio ostry.


Sposób przygotowania

1
Zaczynamy od przygotowania sosu. Odmierzamy do miski miód, cukier i sos sojowy.
2
Dodajemy imbir pokrojony w cieniutkie jak papier plasterki. Następnie dodajemy starty czosnek, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy.
3
Piersi z kurczaka czyścimy, kroimy w kostkę, na ok. 2-centymetrowe kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dokładnie obtaczamy je w przyprawach.
4
Na patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy, wrzucamy mięso i przewracając je smażymy przez ok. 5-10 minut, aż zmieni kolor na jaśniejszy.
5
Dolewamy sos i gotujemy wszystko na dużym ogniu przez ok. 5 minut.
6
Mieszamy skrobię kukurydzianą z małą ilością zimnej wody.
7
Kiedy mięso jest gotowe, dolewamy mieszankę skrobi kukurydzianej z wodą i gotujemy kolejne 3-4 minuty, aż sos nabierze ładnego błyszczącego koloru i zgęstnieje.
8
Podajemy z gotowanym ryżem i sałatką.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf