Menu główne

Zarejestruj się

Letnia zapiekanka caprese-party - przepis

Letnia zapiekanka caprese-party - przepis

Letnia zapiekanka caprese-party - przepis

5
53
Dodaj do ulubionych!1

Składniki

dla
osóbdla 4 osób:
  • ciabatta (ok. 15x15 cm) - 1 szt.
  • oliwa z oliwek - 5 łyżek stołowych
  • czosnek - 3 ząbki
  • ser żółty - mozzarella - 3 szt.
  • pomidor (większy) - 2 szt.
  • liście bazylii, świeże - 0.5 garść

Całkowity czas przygotowania

Opis

Zdjęcia mówią same za siebie! Bardzo kolorowe, bardzo smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Kiedy organizujesz przyjęcie w ogrodzie, w żadnym wypadku nie możesz zapomnieć o podaniu na stół tych pysznych zapiekanek!


Sposób przygotowania

1
Ciabattę lub inny chleb tostowy kroimy na połówki i przekładamy na blachę do pieczenia. Włączamy piekarnik na funkcję grillowania i ustawiamy temperaturę 220 stopni Celsjusza.
2
Do oliwy z oliwek dodajemy przeciśnięty czosnek i dokładnie mieszamy.
3
Powierzchnie przekrojonej ciabatty opryskujemy cienką warstwą oleju czosnkowego.
4
Wstawiamy ciabatty do piekarnika na tyle czasu, żeby chleb nabrał ładnego złoto-brązowego koloru. Na ogół potrzeba na to ok. 3-4 minut.
5
Mozzarellę wyjmujemy z zalewy i kroimy w plastry, układamy na podpieczone Ciabatty.
6
Na kilka minut znów wstawiamy chleb do piekarnika, aż mozzarella na wierchu zacznie się topić. Na ok. 5 minut.
7
Po wyjęciu zapiekanek z piekarnika, póki kromki są jeszcze gorące, na ich wierzchu układamy plasterki pomidora.
8
Zapiekanki kroimy na cienkie, podłużne kawałki i posypujemy świeżą, posiekaną bazylią.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf