Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na makaron linguine z krewetkami

Przepis na makaron linguine z krewetkami

Przepis na makaron linguine z krewetkami

3
32
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
porcjena 2 porcje:

Do krewetek

  • masło - 55 g
  • czosnek - 1 ząbka
  • wino białe, wytrawne - 60 ml
  • natka pietruszki - 1 łyżka stołowa
  • sok z cytryny - 1.5 łyżeczki do herbaty
  • musztarda dijon - 1 łyżeczka do herbaty
  • sól - 0.25 łyżeczka do herbaty
  • pieprz czarny, mielony - 0.25 łyżeczka do herbaty
  • ogonki z tygrysich krewetek 16/20 (wstępnie gotowane lub surowe) - 500 g

Na makaron

  • makaron suszony - linguine - 150 g

Do podania

  • natka pietruszki
  • ser żółty - parmezan

Całkowity czas przygotowania

Opis

Prawdziwy specjał! Nie tylko prosty w przygotowaniu, ale i bardzo smaczny! :)


Sposób przygotowania

1
Podgrzewamy piekarnik do temperatury 230 stopni Celsjusza. Oczyszczamy ogonki krewetek.
2
W małym garnku roztapiamy masło. Przeciskamy przez praskę czosnek i stawiamy garnek na kuchence. Podgrzewamy, aż masło zacznie się pienić i pachnieć. To nam zajmie ok. 2-3 minut.
3
Dolewamy białe wino, dodajemy pietruszkę, sok z cytryny, musztardę, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Zdejmujemy garnek z kuchenki i odstawiamy, żeby zawartość odpoczęła.
4
Krewetki układamy ogonkami blisko siebie na spodzie płaskiego naczynia żaroodpornego o wymiarach ok. 25x25cm.
5
Następnie polewamy je roztopionym masłem i wstawiamy do piekarnika (bez termoobiegu) rozgrzanego do temperatury 230 stopni Celsjusza. Pieczemy przez ok. 15 minut.
6
Podczas gdy krewetki się pieką, w garnku gotujemy osoloną wodę na makaron. Wkładamy makaron do wrzątku i gotujemy przez ok. 11 minut, do miękkości.
7
Ugotowany makaron przekładamy na duży talerz.
8
Następnie na makaron przekładamy upieczone krewetki, a wierzch dania polewamy sosem czosnkowo - maślanym. Pycha!
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf