Menu główne

Zarejestruj się

Marynowana pierś kurczaka z grilla - przepis

Marynowana pierś kurczaka z grilla - przepis

Marynowana pierś kurczaka z grilla - przepis

5
53
Dodaj do ulubionych!30

Składniki

na
porcjena 2 porcje:

Mięso do marynowania

  • pierś kurczaka (cała, filet) - 2 szt.

Na suchą marynatę

  • chili mielone - 1 łyżka stołowa
  • Korma curry - 1 łyżka stołowa
  • cukier brązowy - 45 g
  • sól - 2 łyżki stołowe
  • czosnek granulowany - 3 łyżki stołowe
  • kmin rzymski, mielony - 0.5 łyżeczka do herbaty
  • pieprz cayenne mielony - 0.5 łyżeczka do herbaty

Całkowity czas przygotowania

Opis

Marynaty suche (po angielsku DRY RUB) stosuje się przeważnie do mięs przygotowywanych specjalnie na barbecue, natomiast jeżeli ktoś zechce tylko upiec mięso na grillu, również uzna ten przepis za przyjemny. Przygotowanie piersi z kurczaka jest bardzo proste, a ich smak jest genialny! :) Możemy eksperymentować z suchymi marynatami, ale oto podaję Ci jeden z tych lepszych przepisów! ;)


Sposób przygotowania

1
Mieszamy w misce wszystkie składniki suchej marynaty.
2
Pierś kurczaka oczyszczamy i kroimy w plastry.
3
Mięso posypujemy obficie mieszanką i mocno nacieramy marynatą. Nie trzeba natomiast nakładać na mięso zbyt grubej warstwy marynaty, bo będzie zbyt intensywna. Ważniejsze jest, żeby mięso było nią dokładnie przykryte.
4
Plastry mięsa przykrywamy przezroczystą folią kuchenną i odstawiamy je na 30-120 minut, żeby odpoczęło. Nie należy mięsa zostawiać w marynacie na dłużej.
5
Następnie pieczemy piersi kurczaka na grillu nad średnim żarem, przez ok. 5-10 minut z obu stron.
6
Podajemy na świeżej sałacie z grillowanymi warzywami.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf