Menu główne

Zarejestruj się

Ogórki kiszone - klasyczny przepis

Ogórki kiszone - klasyczny przepis

Ogórki kiszone - klasyczny przepis

5
52
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
słoikna 1 słoik:

Na ogórki

  • ogórki gruntowe - 1.2 kg
  • koperek świeży - 1 natka
  • pieprz czarny, cały - 6 ziaren
  • czosnek - 5 ząbków
  • woda ciepła - 0.9 L
  • sól - 2 łyżki stołowe
  • chleb pszenny, biały (czerstwy) - 2 plastry

Słoik

  • słoik 1,7 l - 1 szt.

Całkowity czas przygotowania

20 perc przyrządzanie + 3 dni dojrzewanie

Opis

Ogórki kiszone to jedna z najpyszniejszych surówek, która jest też bardzo prosta w przygotowaniu. Nie wydawaj pieniędzy na ogórki kiszone ze sklepu, które nie umywają się do tych zrobionych własnoręcznie. Zrób je sobie w domu! ;)


Sposób przygotowania

1
Dokładnie myjemy ogórki pod bieżącą wodą.
2
Odcinamy końcówki ogórków.
3
Następnie ogórki rozcinamy wzdłuż na cztery części, ale tylko do połowy.
4
Na spodzie dużego słoja układamy połowę koperku i pieprz.
5
Na tym naciętymi końcówkami do góry układamy ogórki, żeby łatwiej było je później wyjmować ze słoika.
6
Na wierzch kładziemy resztę koperku i ząbki czosnku.
7
Wszystko przykrywamy kromką chleba.
8
Solimy ciepłą wodę (uwaga: nie gorącą).
9
Szerokim nożem robimy miejsce między ogórkami i wlewamy posoloną wodę do słoika.
10
Przykrywamy słoik małym talerzem i odstawiamy na bok. Jeżeli miejsce jest za bardzo nasłonecznione, trzeba słój odstawić w bardziej zacienione, żeby ogórki były po ukiszeniu chrupiące.
11
Tak wyglądają na drugi dzień. Na górze zawsze brakuje trochę wody z solą, ponieważ ona wyparowuje i dlatego ogórki lekko wystają ponad płyn. W takim przypadku musimy uzupełnić posoloną wodę, bo inaczej ogórki na górze wyschną.
12
Tak wyglądają 2 dni później. W zależności od pogody, ogórki są gotowe po 3-4 dniach. Ja zawsze je podjadam, żeby sprawdzić, czy są dobre.
13
Trzeciego dnia, kiedy ogórki są już dość dojrzałe, zdejmujemy chleb i koperek z wierzchu.
14
Kiszone ogórki przekładamy do plastikowego pojemnika.
15
Sok z kiszonych ogórków przelewamy przez sito, żeby odcedzić resztki chleba i dorzucamy do niego ząbki czosnku. Następnie szczelnie przykrywamy pojemnik i wkładamy go do lodówki.
16
Pyszne! ;)
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf