Menu główne

Zarejestruj się

Okrągłe ciasteczka czekoladowe (Cookies)

Okrągłe ciasteczka czekoladowe (Cookies)

Okrągłe ciasteczka czekoladowe (Cookies)

4.666665
4.6666656
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
sztukna 25 sztuk:
  • czekolada gorzka (53%) - 225 g
  • cukier kryształ - 175 g
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 2 szt.
  • masło topione - 30 g
  • mąka pszenna (typ 500) - 35 g
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka do herbaty
  • sól - 1 szczypta
  • orzechy laskowe, rozdrobnione - 75 g
  • czekolada gorzka (45-59%, tarta) - 100 g
  • kawa instant, w proszku - 1 łyżeczka do herbaty

Całkowity czas przygotowania

Przeciętna wartość odżywcza / na przepis

Energia
3427.25
kcal
Białka
54.516
gram
Węglow.
413.285
gram
Tłuszcze
172.79
gram

Opis

Te ciastka to klasyczne cookies. Przegryzane ze szklanką mleka dają niesamowitą radość. Bezbłędny przepis.


Sposób przygotowania

1
Piekarnik podgrzewamy do 170 C.
2
Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy nad parą wodną. W międzyczasie, ubijamy jajka z cukrem na pianę. Dodajemy roztopione masło, kawę Nescafé rozpuszczoną w 1 łyżce stołowej gorącej wody oraz roztopioną czekoladę. Mieszamy na gładką masę.
3
Do osobnego naczynia przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Następnie dodajemy grubo pokrojone orzechy oraz wiórki czekoladowe (jak tych ostatnich nie mamy, trudno) i luźno mieszamy z masą czekoladową. Podobnie jak przy muffinkach, nie musimy się przy tym zbyt przepracowywać. Wystarczy wszystko po prostu połączyć.
4
Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z czekoladowej masy robimy małe kopczyki z 1-2 łyżeczek do herbaty, pozostawiamy pomiędzy kopczykami 4-5 cm odstępu (ciasto będzie się rozjeżdżać). Zwilżonymi palcami formujemy je na płaskie krążki. Pieczemy je w dwóch turach. Podczas pieczenia pierwszej porcji, resztę masy wstawiamy do lodówki.
5
Pieczemy dokładnie przez 11 minut. Po tym czasie wyglądają, jakby nie były gotowe, ale tak właśnie ma być. Nie mogą być pieczone zbyt długo, bo staną się zbyt suche. Ciastka nabierają twardości podczas stygnięcia. Po wystygnięciu są gotowe do spożycia.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf