Menu główne

Zarejestruj się

Orkiszowy tort jabłkowy

Orkiszowy tort jabłkowy

Orkiszowy tort jabłkowy

3
32
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

dla
osóbdla 6 osób:

Na ciasto

  • mąka orkiszowa pełnoziarnista typ 630 - 0.5 kg
  • olej słonecznikowy - 100 ml
  • mak mielony - 10 dkg
  • cynamon mielony - 1 łyżeczka do kawy
  • sól jodowana, drobnoziarnista - 1 szczypta
  • miód - mieszany - 2 łyżki stołowe
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka do herbaty
  • woda - 600 ml
  • sok z cytryny - 1 szt.

Na wierzch

  • jabłko - 6 szt.

Do posmarowania jabłek

  • sok z cytryny - 1 szt.

Całkowity czas przygotowania

przygotowanie: 40 minut, pieczenie: 40 minut

Opis

Jest to ciasto wegańskie: nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego. Częstując nim przyjaciół na diecie wegańskiej na pewno sprawimy im dużą radość. W zależności od pory roku, to ciasto można przygotować z różnych owoców. Mak można zastąpić orzechami, smak urozmaicić goździkami czy kardamonem. Przed pieczeniem można skropić ciasto dżemem śliwkowym. Zapraszam do eksperymentowania!


Sposób przygotowania

1
Formę do tarty owocowej o średnicy 30 cm wysmarować olejem, oprószyć mąką. Podgrzać wodę na wysoką temperaturę i odstawić. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 C. Jabłka obrać, pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny. Zmielić mak.
2
Mąkę rozetrzeć z olejem (tak, jak robimy to z masłem). Wsypać mak, sól, cynamon i miód, mieszać. Dodać sodę oczyszczoną, starannie wymieszać.
3
Dodać ciepłą (ale nie gorącą!) wodę. Wlewać powoli, mieszając ręką (w ten sposób łatwiej osiągnąć odpowiednią konsystencję). Ilość potrzebnej wody zależy od mąki, dlatego należy ją dodawać etapami. Masa powinna mieć konsystencję ciasta mieszanego. Dodać sok z cytryny. Spowoduje on, że zacznie się tworzyć pianka. Ciasto starannie wymieszać, przełożyć do formy i równomiernie rozprowadzić. Trzeba szybko pracować, bo jeżeli ciasto długo stoi, nie urośnie w piekarniku. Na wierzchu ułożyć dekoracyjnie plasterki jabłek. Jabłka można posypać cynamonem.
4
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 C. Po upływie 10 minut obniżyć temperaturę do 180 C i piec przez kolejne 30 minut. Podawać po wystygnięciu.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf