Menu główne

Zarejestruj się

Paluszki grissini - przepis

Paluszki grissini - przepis

Paluszki grissini - przepis

4.666665
4.6666653
Dodaj do ulubionych!105

Składniki

g500 g:
  • mąka pszenna (typ 500) - 400 g
  • mleko (2,8%) - 200 ml
  • woda - 100 ml
  • cukier puder - 10 g
  • drożdże świeże - 20 g
  • olej słonecznikowy - 10 ml
  • sól - 13 g

Całkowity czas przygotowania

Przeciętna wartość odżywcza / na przepis

Energia
13531.6
kcal
Białka
731.96
gram
Węglow.
1373.56
gram
Tłuszcze
573.88
gram

Opis

Paluszki chlebowe Grissini to bardzo smaczna przekąska podawana we Włoszech przed posiłkiem lub jako dodatek do wina i sałatek. Pieczywo można posypać kminkiem, rozmarynem lub innymi przyprawami, według uznania. Można też je podać zawinięte w szynkę parmeńską.


Sposób przygotowania

1
Blaszkę smarujemy olejem.
2
Podgrzewamy połowę mleka, wlewamy je do miseczki, łączymy ze świeżmy drożdżami oraz cukrem i mieszamy. Zostawiamy aż drożdże wyrosną, czyli ok. 10 min.
3
Na środku mąki wyrabiamy dołek, do którego wlewamy drożdżowe mleko i następnie mieszamy je z małą ilością mąki tak, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
4
Posypując mąką przykrywamy ciasto i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, czyli na ok. 15 min.
5
Dodajemy sól, olej słonecznikowy i wodę. Wyrabiamy ciasto, z którego formujemy lekko owalny kształt, a następnie przykrywamy je szmatką i odkładamy do wyrośnięcia na godzinę. UWAGA! Soli nigdy nie daje się bezpośrednio do drożdży, ponieważ sól je zabija!
6
Rozwałkujemy ciasto, wycinamy paseczki o szerokości ok. pół centymetra. Następnie każdy paseczek rolujemy na cienki wałeczek. Znów odkładamy je do wyrośnięcia, na około 20 min.
7
Wałeczki lekko smarujemy mlekiem i przekładamy na wysmarowaną olejem blaszkę, którą wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 190 stopni przez ok. 15 min, do uzyskania ładnego, różowego koloru.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf