Menu główne

Zarejestruj się

Patison faszerowany - prosty przepis

Patison faszerowany - prosty przepis

Patison faszerowany - prosty przepis

5
51
Dodaj do ulubionych!46

Składniki

porcje3 porcje:

Do przygotowania patisona

  • patison - 1 szt.
  • sól - 1 łyżeczka do herbaty
  • ocet jabłkowy (6%) - 1 łyżeczka do herbaty
  • woda - 3 L

Na nadzienie

  • mięso wieprzowe, mielone - 500 g
  • olej słonecznikowy - 1 łyżka stołowa
  • cebula zwyczajna - 1 duża główka
  • czosnek - 2 ząbki
  • sól - 1 łyżeczka do herbaty
  • papryka mielona (przyprawa) - 1.5 łyżeczki do herbaty
  • pieprz czarny, mielony

Dressing do serwowania

  • śmietana (22%)
  • sól
  • pieprz biały, mielony
  • koperek świeży, posiekany

Całkowity czas przygotowania

Opis

Patison faszerowany jest bardzo prosty w przygotowaniu, a na dodatek jest wyjątkową smaczną potrawą. W sezonie letnim to warzywo jest dość tanie, dlatego nie zastanawiaj się - zabieraj się za jego przygotowanie! ;)


Sposób przygotowania

1
Kup większego patisona i dokładnie go umyj.
2
Obierz patisona. Wymaga to trochę wytrwałości, ale to nie jest nic groźnego.
3
Odetnij górę z zieloną częścią.
4
Wykrawaczką do melonów lub prostą łyżką wydrąż środek z pestkami, pozostawiając czysty miąższ.
5
Wodę w garnku posól, dodaj trochę octu i doprowadź do wrzenia.
6
Patisona gotuj ok. 5 minut od momentu zagotowania.
7
Wysmaruj olejem naczynie żaroodporne, w którym patison zmieści się wygodnie.
8
Po upływie 5 minut, wyjmij patisona z wody i przełóż do przygotowanego naczynia żaroodpornego.
9
Cebulę posiekaj w kostkę i zeszklij na oleju razem z czosnkiem.
10
Dodaj mielone mięso i usmaż żeby zmieniło swój kolor na jaśniejszy.
11
Następnie przypraw solą i pieprzem, dodaj mieloną paprykę. Podsmaż delikatnie składniki na patelni, a następnie odstaw ją z kuchenki.
12
Farszem dokładnie napełnij patisona.
13
Nafaszerowanego patisona posyp żółtym serem, a następnie piecz w piekarniku (bez termoobiegu) rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, przez ok. 60 minut, aż z wierzchu nabierze ładnego brązowego koloru.
14
Gotową pyszność serwuj na gorąco. Wymieszaj dokładnie składniki dressingu i polej nim wierzch farszu. Bardzo smaczneee! :)
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf