Menu główne

Zarejestruj się

Pełnoziarniste galette z truskawkami

Pełnoziarniste galette z truskawkami

Pełnoziarniste galette z truskawkami

5
51
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
porcjina 6 porcji:

Na ciasto

  • mąka pszenna orkiszowa pełnoziarnista - 12 dkg
  • mąka migdałowa (migdały mielone) - 6 dkg
  • cukier trzcinowy - 5 dkg
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 1 szt.
  • margaryna - 6 dkg

Na nadzienie

  • dżem z truskawek - 4 łyżki stołowe
  • truskawka świeża - 40 dkg

Całkowity czas przygotowania

30 minut przygotowania, 25 minut pieczenia

Opis

Ten deser nie zawiera laktozy. Przepis jest prosty, a truskawki można zastąpić innymi owocami, np. jabłkiem!


Sposób przygotowania

1
Oba gatunki mąki przesiać do miski, dodać masło, lekko wymieszać a następnie dodać cukier trzcinowy oraz jajko. Zagnieść elastyczne, miękkie ciasto, w razie potrzeby dosypać mąki orkiszowej.
2
Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubości ok 3 mm i przełożyć na blachę. Posmarować powierzchnię ciasta dżemem, zostawiając dookoła wolny pasek o szerokości ok. 2-3 cm. Na cieście rozłożyć truskawki.
3
Brzegi ciasta zawinąć do środka, przykrywając część nadzienia.
4
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 25 minut.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf