Menu główne

Zarejestruj się

Pieczony kalafior z prostym kremem guacamole i sałatką

Pieczony kalafior z prostym kremem guacamole i sałatką

Pieczony kalafior z prostym kremem guacamole i sałatką

5
52
Dodaj do ulubionych!35

Składniki

dla
osóbdla 4 osób:

Na sałatkę

  • sałata rzymska - 8 garści
  • czarny pomidor - 4 szt.

Na smażonego kalafiora

  • kalafior - 1 szt.
  • jajko duże, rozmiar "L" - 3 szt.
  • ser żółty - parmezan - 15 dkg

Na krem guacamole

  • awokado dojrzałe - 2 szt.
  • pieprz czarny, mielony - 1 szczypta
  • cebula młoda - 5 szt.
  • papryka ostra, mielona (przyprawa) - 1 łyżeczka do kawy
  • sok z cytryny - 0.5 szt.

Całkowity czas przygotowania

35 minut pieczenia, 5 minut na krem guacamole, 10 minut panierowanie kalafiora

Opis

Kalafior pieczony w piekarniku z dodatkiem pikantnego kremu, świeżych liści sałaty, czarnych pomidorów = przyjemny obiad lub kolacja. :) Ledwo udało mi się porobić zdjęcia, tak szybko został rozchwytany....! :)


Sposób przygotowania

1
Kalafior myję i w całości wkładam do rondelka. Rondelek zalewam wodą do jednej czwartej, nie więcej, przykrywam i duszę kalafior przez 10 minut na miękko. Nie trzeba gotować do końca, będzie się jeszcze piec w piekarniku.
2
Przekładam kalafior na durszlak i zostawiam, aż odcedzi się woda a kalafior wystygnie. Następnie obrywam z niego różyczki.
3
W międzyczasie myję liście sałaty i osuszam je ręcznikiem kuchennym. Pomidory kroję na kawałki. Uwielbiam dodawać czarne pomidory do sałatek, są bardziej soczyste od innych gatunków. Liście sałaty układam na talerzach.
4
Róże kalafiora pojedynczo zamaczam w jajku, obracam w startym parmezanie i układam na wysmarowanej olejem blasze.
5
W gorącym piekarniku piekę kalafior przez ok. 35 minut na rumiany kolor.
6
W trakcie pieczenia kalafiora przygotowuję krem guacamole. Awokado nacinam do pestki, dzielę na pół, wyjmuję pestkę i ściągam skórę. Jeśli jest bardziej dojrzałe, miąższ zeskrobuję ze skórki łyżką.
7
Przekładam do miseczki lub na talerz, rozgniatam widelcem - nie musi być na gładko, spokojnie można zostawić większe kawałki.
8
Skraplam sokiem z cytryny, doprawiam dla smaku czarnym pieprzem, ostrą papryką i pokrojoną w krążki młodą cebulą. Mieszam odrobinę.
9
Jeśli kalafior się zarumieni, układamy go na wierzch sałatki, obok niego umieszczamy krem guacamole oraz pokrojone w kawałki pomidory. Stawiamy na stół, w parę minut się rozejdzie. :)
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf