Menu główne

Zarejestruj się

Profiterole (oryginalny przepis ze zdjęciami)

Profiterole (oryginalny przepis ze zdjęciami)

Profiterole (oryginalny przepis ze zdjęciami)

5
56
Dodaj do ulubionych!1

Składniki

na ok.
sztukna ok. 60 sztuk:

Na ciasto

  • olej słonecznikowy - 125 g
  • woda - 125 g
  • mąka pszenna (typ 500) - 125 g
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 4 szt.
  • sól - 1 szczypta
  • cukier kryształ - 1 szczypta

Na krem waniliowy

  • laska wanilii (środek) - 4 szt.
  • skrobia kukurydziana - 75 g
  • cukier kryształ - 100 g
  • mleko (3,5%) - 875 ml
  • żółtko jaja - 10 szt.
  • cukier kryształ - 100 g

Na sos czekoladowy

  • czekolada gorzka (53%) - 300 g
  • śmietanka do ubijania - 350 ml

Całkowity czas przygotowania

Przeciętna wartość odżywcza / na przepis

Energia
108553
kcal
Białka
1024.57
gram
Węglow.
1750.65
gram
Tłuszcze
10812.6
gram

Opis

Profiterole występują w niezliczonej ilości wariantów. Mogą być nadziewane praktycznie dowolnym kremem i podawane z dowolnym sosem. W swojej ojczyźnie przyrządzane są również ze słonymi farszami.


Sposób przygotowania

1
Wodę i olej wlewamy do miski, dodajemy sól i cukier, całość podgrzewamy.
2
Po zagotowaniu mieszaniny dosypujemy mąkę, stale mieszając pozostawiamy na gazie, aż masa odklei się od ścianek naczynia. Czynność tą nazywamy wysmażką.
3
Wysmażoną masę przelewamy do miski, mieszamy mikserem na dużej prędkości obrotowej, dodając w trakcie jaja. Po wbiciu wszystkich jaj powinniśmy otrzymać całkowicie gładką, jednorodną masę.
4
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy z niego na wyścieloną silikonowym papierem do pieczenia blachę małe, 10 gramowe kopczyki w odstępie 4 cm od siebie.
5
Do pieczenia wysmażonego ciasta potrzebujemy pary wodnej, dlatego zraszamy kopczyki sporą ilością wody.
6
Ciastka pieczemy przez ok. 15 minut w 210 C. Po upieczeniu wystawiamy do wystygnięcia.
7
Do rondelka wrzucamy skrobię kukurydzianą, pierwszą porcję cukru oraz przekrojone i wyskrobane laski wanilii. Wszystko mieszamy, zalewamy zimnym mlekiem, mieszamy na gładko i odstawiamy na chwilę na bok.
8
Żółtka roztapiamy przez ok. 3 minuty z drugą porcją cukru i rozcieńczamy odrobiną mleka z rondelka.
9
Następnie całą mieszaninę gotujemy na gazie. Podczas gotowania, stale mieszając, dolewamy mieszaninę żółtek i zagęszczamy krem na konsystencję budyniu.
10
Ugotowany krem przelewamy do miski, przykrywamy folią, by nie pokrył się skórką, odstawiamy do wystygnięcia.
11
Następnie przekładamy krem do rękawa cukierniczego, na który nakładamy najmniejszą końcówkę. Idealna jest rurka o średnicy 4 mm. Rurkę wbijamy w bok kopczyków i nadziewamy je kremem.
12
Nadziewane profiterole ustawiamy w stosik i bierzemy się za sos, którym je oblejemy.
13
W misce roztapiamy czekoladę, po czym dolewamy do niej ugotowaną śmietankę. Mieszamy, aż uzyskamy jednolitą mieszaninę. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, możemy go rozcieńczyć dodając odrobinę więcej śmietanki.
14
Nadziewane ptysie oblewamy sosem i podajemy.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf