Menu główne

Zarejestruj się

Proste ciasto z truskawkami

Proste ciasto z truskawkami

Proste ciasto z truskawkami

5
51
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

dla
osóbdla 4 osób:
  • ciasto francuskie bez drożdży, głęboko mrożone - 270 g
  • mascarpone - 250 g
  • cukier puder - 60 g
  • śmietanka do ubijania - 150 ml
  • truskawka świeża - 300 g

Całkowity czas przygotowania

Opis

Smaczny przepis na proste ciasto z truskawkami! Najwięcej czasu pochłania jego pieczenie i studzenie! Właściwej pracy jest bardzo mało! ;)


Sposób przygotowania

1
Przygotowane francuskie ciasto trochę wcześniej wyjmujemy z lodówki, żeby nie było zbyt łamliwe i rozkładamy je. Jeśli mamy ciasto kupione w sklepie i nie jest ono rozwałkowane, to wałkujemy je na placek o wymiarach 42x24 cm. Podgrzewamy piekarnik do temperatury 220°C (bez termoobiegu).
2
Ciasto kroimy na dwie kwadratowe połówki o wymiarach ok. 21x12 cm.
3
Brzegi ciasta zawijamy do góry, na szerokość 1-1,5 cm.
4
Dociskamy rogi, aby się skleiły i nie rozchodziły podczas pieczenia, a w środku nakłuwamy ciasto widelcem.
5
Ciasto przekładamy na przygotowaną blachę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C (bez termoobiegu). Pieczemy przez 15-20 minut, aż nabierze ładnego brązowego koloru. Następnie wyjmujemy i całkowicie je studzimy.
6
Cukier puder mieszamy na gładko z serkiem mascarpone i odstawiamy.
7
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.
8
Następnie ubitą śmietankę mieszamy ze słodkim serkiem mascarpone i wyrabiamy krem.
9
Krem rozprowadzamy równo na ostudzonych kawałkach ciasta.
10
Na koniec w małych odstępach układamy na kremie pokrojone na połówki owoce.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf