Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na amerykańskie ciasto czekoladowe

Przepis na amerykańskie ciasto czekoladowe

Przepis na amerykańskie ciasto czekoladowe

5
51
Dodaj do ulubionych!74

Składniki

na
ciastona 1 ciasto:

Na ciasto

  • herbatniki kakaowe - 225 g
  • spód biszkoptowy (czekoladowy, o grubości 20 mm) - 200 g
  • masło topione - 6 łyżek stołowych
  • cukier kryształ - 2 łyżki stołowe

Na krem

  • czekolada gorzka (65% roztopiona) - 150 g
  • śmietana (22%) - 150 g
  • laska wanilii (środek) - 0.5 szt.
  • cukier kryształ - 6 łyżek stołowych
  • żółtko jaja - 4 szt.
  • białko jaja - 4 szt.

Całkowity czas przygotowania

60 minut + 4 godziny chłodzenia

Opis

Przygotowanie jest proste. Czekoladowo do kwadratu. Gorąco polecam kucharzom lubującym się w kombinacjach w kuchni! Moja rodzina bardzo lubi to ciasto!


Sposób przygotowania

1
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C.
2
Herbatniki i biszkopt mieszamy z masłem i cukrem.
3
Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 22 cm. Pieczemy na średnim ruszcie piekarnika przez 10 minut, po czym wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
4
Czekoladę roztapiamy ze śmietaną, dodajemy środek laski wanilii oraz cukier. Mieszamy na gładką konsystencję i odstawiamy do wystygnięcia.
5
Po wystygnięciu kremu, stale mieszając, dodajemy pojedynczo żółtka jaj.
6
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę.
7
Czekoladową masę ostrożnie dolewamy do piany z białek i mieszamy.
8
Przelewamy na wystudzoną bazę i wstawiamy na 4 godziny do lodówki.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf