Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na batonik czekoladowy

Przepis na batonik czekoladowy

Przepis na batonik czekoladowy

5
51
Dodaj do ulubionych!48

Składniki

na
batonikówna 15 batoników:
  • czekolada gorzka (45%) - 20 dkg
  • tłuszcz (olej) kokosowy - 25 dkg
  • cukier puder - 15 dkg
  • jajko duże, rozmiar "L" - 2 szt.
  • herbatniki szkolne (krakuski) - 10 dkg

Całkowity czas przygotowania

10 minut rozpuszczania, 20 minut studzenia, 5 minut mieszania, 10 minut wykonania

Opis

Dzięki zastosowanemu olejowi kokosowemu, batonik wspaniale rozpuszcza się w ustach, a herbatniki nadają mu chrupkości. Ten deser można przygotować bardzo prosto i szybko. Przygotuj go przynajmniej na 12 godzin przed spożyciem. Ilość herbatników jest przybliżona i zależy od tego, ile chcesz mieć warstw w batoniku.


Sposób przygotowania

1
Połam czekoladę w kostki i roztop ją razem z olejem kokosowym nad kąpielą wodną. Mieszaj, aż masa będzie gładka, po czym odstaw garnek, żeby masa wystygła.
2
Wyłóż prostokątną formę do pieczenia pergaminem.
3
Jak krem czekoladowy jest już letni, ubij na gęsto robotem jajka i cukier puder.
4
Wlej krem czekoladowy do ubitych jajek i mieszaj, aż masa będzie jednorodna.
5
Wlej do formy do pieczenia grubą na 1 cm warstwę kremu, a następnie połóż na nim herbatniki w taki sposób, żeby niektóre z nich były w całości, a inne połamane na małe kawałeczki. To nada batonikowi formę. Herbatniki można ułożyć w 2-3 warstwach, ważne tylko, aby ich ostatnia warstwa została przykryta kremem.
6
Formę przykryj folią i wstaw do lodówki na przynajmniej 4-5 godzin, ale najlepiej na całą noc.
7
Cienko posmaruj tacę olejem kokosowym, połóż na niej foremkę z ciastem i wywróć ją, aby zawartość wypadła na tacę. Pokrój baton nożem zanurzonym w gorącej wodzie, a resztę schowaj z powrotem do lodówki, żeby się nie roztopiła.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf