Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na belgijską roladę z kurczakiem

Przepis na belgijską roladę z kurczakiem

Przepis na belgijską roladę z kurczakiem

5
51
Dodaj do ulubionych!87

Składniki

dla
osóbdla 8 osób:

Na ciasto

  • mąka pszenna (typ 500) - 50 dkg
  • kasza manna - 24 dkg
  • jajko duże, rozmiar "L" - 8 szt.
  • sól - 1 szczypta
  • olej słonecznikowy - 2 łyżki stołowe

Na nadzienie

  • grzyb - pieczarka - 30 dkg
  • pomidor - 2 szt.
  • marchew surowa, obrana - 2 szt.
  • cebula młoda - 4 szt.
  • boczek gotowany, chudy - 10 dkg
  • pierś kurczaka, mielona - 50 dkg
  • bazylia kruszona - 1 łyżka deserowa
  • szałwia - 1 łyżka deserowa
  • papryka jalapeno chili, cała - 2 szt.
  • serek kremowy (Philadelphia original) - 20 dkg
  • jajko duże, rozmiar "L" - 1 szt.
  • sól - 1 łyżka deserowa
  • pieprz biały, mielony - 1 duża szczypta
  • pieprz czarny, mielony - 1 duża szczypta
  • olej słonecznikowy - 2 łyżki stołowe

Pod i na

  • masło - 4 dkg
  • woda - 4 łyżki stołowe
  • ser żółty - Port salut (tarty) - 20 dkg

Całkowity czas przygotowania

Opis

Jest to przepis czasochłonny, ale efekt jest naprawdę rewelacyjny. Za pierwszym razem przygotowałam podwójną porcję (niby dla 8 osób), ale w końcu we dwójkę zjedliśmy je na kolację i następnego dnia na obiad. :)


Sposób przygotowania

1
Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z kaszą manną i szczyptą soli. Na środku zrobić wgłębienie.
2
Wbić jajka, wlać olej i widelcem stopniowo rozrobić z mąką.
3
Kiedy ciasto jest już dość gęste, wyrobić ręką. Wyrabiać przez ok. 10 minut, aż do otrzymania gładkiego, elastycznego ciasta. Odstawić i przygotować nadzienie.
4
Grzyby, pomidory, marchew pokroić w drobną kostkę, cebulę w plastry. Boczek pokroić w kostkę.
5
Na patelni rozgrzać olej i przez 10 minut dusić pokrojone warzywa.
6
Warzywa przełożyć do miski, a na tej samej patelni smażyć boczek do czasu, aż wytopi się z niego tłuszcz. Natychmiast wsypać zmielone mięso i smażyć, aż się zrumieni.
7
Usmażone mięso wymieszać z warzywami. Świeże zioła należy pokroić na drobne kawałki i rozetrzeć w moździerzu razem z obraną z pestek papryką chili. Dodać do nadzienia, doprawić solą, pieprzem. Dodać jajko i serek kremowy, wymieszać.
8
Ciasto rozwałkować. Jeżeli robimy podwójną porcję, warto ciasto podzielić na dwie części i wałkować w dwóch etapach. A więc, wałkować połowę ciasta i pokroić na 9 części.
9
Nałożyć nadzienie na kawałki ciasta (zużywając połowę nadzienia), zawinąć w rolady i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Powtórzyć proces z resztą ciasta.
10
Rolady podlać 4 łyżkami stołowymi wody. Wierzch rolad posmarować masłem i posypać startym serem. Przykryć folią. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 C przez 20 minut. Po upływie tego czasu zdjąć folię i piec, aż się zarumienią (ok. 20 minut).
11
Podawać ze śmietaną lub sosem pomidorowym.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf