Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na belgijskie ciasto czekoladowe

Przepis na belgijskie ciasto czekoladowe

Przepis na belgijskie ciasto czekoladowe

5
53
Dodaj do ulubionych!118

Składniki

na
ciastona 1 ciasto:

Na ciasto zewnętrzne

  • drożdże świeże - 15 g
  • mleko domowe / mleko pełnowartościowe - 50 ml
  • cukier kryształ - 2 łyżki stołowe
  • masło - 70 g
  • mąka pszenna (typ 500) - 180 g
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 1 szt.

Na ciasto wewnętrzne

  • czekolada gorzka (70%) - 450 g
  • masło - 300 g
  • cukier kryształ - 60 g
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 3 szt.
  • żółtko jaja - 6 szt.
  • mąka pszenna (typ 500) - 100 g
  • białko jaja - 6 szt.

Na ganache

  • czekolada gorzka (70%) - 350 g
  • masło - 75 g
  • śmietanka - 200 ml

Całkowity czas przygotowania

50 minut pieczenia + co najmniej 3 godziny chłodzenia

Opis

Kremowe, sycące, zbite ciasto czekoladowe. Obowiązkowa pozycja dla wszystkich czekoladofilów.


Sposób przygotowania

1
Przygotowujemy składniki na ciasto zewnętrzne.
2
Rozczyn z drożdży przygotowujemy z cukrem w letnim mleku, masło lekko zmiękczamy.
3
Składniki na ciasto wyrabiamy, ale nie za mocno. W rezultacie powinniśmy otrzymać miękkie, tłuste ciasto, łatwo odchodzące od ręki, które wystarczy na dwie porcje ciasta (możemy je też wykorzystać do ciasta owocowego). Można je przechowywać w zamrażarce.
4
Ciasto wewnętrzne rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów.
5
Następnie wykładamy nim wysmarowaną masłem tortownicę o szerokości 24 cm.
6
Krawędź ciasta odkrawamy po okręgu ostrym nożem. Ciasto zewnętrzne nie wymaga wstępnego pieczenia.
7
Bierzemy się za ciasto wewnętrzne. Odmierzamy potrzebne składniki.
8
Masło roztapiamy z czekoladą w naczyniu żaroodpornym i mieszamy na jednolitą masę.
9
Dodajemy cukier.
10
Do reszty dodajemy trzy jaja w całości i sześć żółtek.
11
Dodajemy mąkę i rozrabiamy ją w całości. Od tego momenty musimy przyśpieszyć pracę, bo stygnącą masa robi się coraz twardsza.
12
Sześć białek ubijamy na twardą pianę...
13
... i ostrożnie dodajemy ją do kremu czekoladowego.
14
Masę przelewamy na zewnętrzną warstwę ciasta i wyrównujemy.
15
Formę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 C. Pieczemy przez ok. 40 minut pod przykryciem z folii, a następnie na 10 minut pieczenia zdejmujemy przykrycie. Ciasto jest dobre, gdy jego środek ma konsystencję gumy, a powierzchnia już nie jest klejąca.
16
Po upieczeniu ciasto wstawiamy w chłodne, ale nie zimne miejsce. Zanim wznowimy pracę, chłodzimy je przez minimum 2 godziny. W tym czasie ciasto nabierze odpowiedniej twardości. Dzięki temu po nałożeniu górnej warstwy "ganache" środek się nie zapadnie.
17
Przygotowujemy składniki na ganache: gotujemy śmietankę, zalewamy nią drobno pokruszoną czekoladę i mieszamy na gładką masę.
18
Do masy dodajemy masło i porządnie wyrabiamy.
19
Na koniec powoli wylewamy ganache na wierzch wystudzonego ciasta.
20
Po tym kroku ciasto odstawiamy na co najmniej jedną godzinę (może być nawet cała noc), aby ganache stwardniało, po czym zdejmujemy tortownicę i ostrożnie przekładamy ciasto na talerz.
21
Ciasto przechowujemy w temperaturze pokojowej (w lodówce szybko twardnieje i traci smak). W takich warunkach wytrzyma 2-3 dni (ale do tego czasu i tak zostanie zjedzone).
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf