Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na bitki wieprzowe w sosie śmietanowo- grzybowym

Przepis na bitki wieprzowe w sosie śmietanowo- grzybowym

Przepis na bitki wieprzowe w sosie śmietanowo- grzybowym

5
51
Dodaj do ulubionych!2

Składniki

dla
osóbdla 4 osób:
  • szynka wieprzowa, surowa - 50 dkg
  • cebula zwyczajna - 2 główki
  • grzyb - pieczarka - 25 dkg
  • mąka pszenna (typ 500) - 1 łyżka stołowa
  • olej słonecznikowy - 2 łyżki stołowe
  • masło - 1.5 dkg
  • bulion - 150 ml
  • śmietanka do gotowania - 200 ml
  • sól
  • pieprz czarny, mielony

Całkowity czas przygotowania

Opis

Przepis ten pochodzi ze Szwajcarii. Jest prosty, i bardzo smaczny. Nie można mu się oprzeć. Doskonały wybór na niedzielny obiad, ale również i w dni powszednie. W oryginalnym przepisie figuruje wino, ja zastąpiłam je świeżo ugotowanym, smacznym rosołem. Jeżeli ktoś lubi smak wina (ja nie), może go śmiało użyć. (Resztę wina można wstawić do lodówki lub wypić:)


Sposób przygotowania

1
Odciąć tłuszcz z brzegu mięsa i pokroić je w cienkie plastry, prostopadle do włókien. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Grzyby oczyścić, jeżeli potrzeba obrać, a następnie pokroić w cienkie plasterki.
2
Mąkę wymieszać z solą i pieprzem. W mieszance obtoczyć plastry mięsa.
3
Podgrzać olej, a kiedy jest gorący, na dużym ogniu smażyć mięso przez 2-3 minuty, aż zmieni kolor. Przełożyć na talerz.
4
Mało wrzucić na patelnię, roztopić, dodać cebulę i smażyć przez 5 minut, aż zrobi się miękka i rumiana.
5
Wrzucić grzyby i smażyć przez kolejne 2 minuty. Wlać rosół lub wino i doprowadzić do wrzenia. Jeżeli 150 ml płynu okaże się za mało, można dolać więcej. (Ja uzupełniłam ilość, która wyparowała w ciągu gotowania).
6
Zmniejszyć ogień, dodać plastry mięsa i gotować do miękkości. Kiedy mięso jest miękkie, powoli dodać śmietanę i gotować przez kolejne 5 minut.
7
Podawać z ziemniakami.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf