Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na bożonarodzeniowe piankowe choinki

Przepis na bożonarodzeniowe piankowe choinki

Przepis na bożonarodzeniowe piankowe choinki

5
51
Dodaj do ulubionych!1

Składniki

na
szt. na 22 szt. :

Na choinki

  • białko jaja - 80 g
  • cukier puder - 240 g
  • kwasek cytrynowy w proszku - 1 duża szczypta
  • barwnik spożywczy – kolor zielony - 4 krople

Na dekorację

  • czekolada gorzka (45-59% roztopiona) - 30 g

Całkowity czas przygotowania

30 minut przygotowania, 120 minut suszenia

Opis

Wyglądają skomplikowanie, ale to tylko pozory. Takie choinki będą ładną jadalną ozdobą na święta! Trzeba trzymać się dwóch godzin pieczenia, a raczej suszenia tych słodyczy w niskiej temperaturze. W przeciwnym razie wyjdą nie zielone, a brązowe :)


Sposób przygotowania

1
Odmierzamy białka, dodajemy kwasek cytrynowy i cukier puder. Podgrzewamy nad parą wodną do chwili, aż masa zacznie szczypać (gdy włożymy do niej czubek palca, będzie szczypać od ciepła). W tym czasie cukier ładnie się rozpuści w białku.
2
Podgrzaną mieszankę cukru z białkiem przelewamy do miski miksera i spieniamy je trzepaczką ze średnią siłą. Potrzeba czasu (10-12 minut), aż masa odpowiednio stężeje - nie bądźmy niecierpliwi. Jest dobra, kiedy pianka ładnie stężeje na trzepaczce i nie rozpada się.
3
Następnie dodajemy do masy zielony barwnik spożywczy i mieszamy całość, aby ubita piana nabrała koloru ładnej zieleni.
4
Przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy na wyścieloną papierem do pieczenia blachę choinki. Suszymy je przez 2-4 godziny w piekarniku w temperaturze 60-85 C (bez termoobiegu!).
5
Roztopioną czekoladę przelewamy do małego lejka i „rysujemy” na przezroczystej folii małe gwiazdeczki. Wstawiamy do lodówki do czasu wysuszenia się choinek.
6
Po wystygnięciu choinek robimy na ich wierzchołkach kleksy z roztopionej czekolady i ostrożnie dociskamy do nich gwiazdeczki.
7
Przekładamy na mały talerzyk i stawiamy na świątecznym stole.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf