Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na bratysławskie rogale

Przepis na bratysławskie rogale

Przepis na bratysławskie rogale

5
51
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
sztukna 39 sztuk:

Ciasto

  • mąka pszenna (typ 500) - 260 g
  • masło - 80 g
  • smalec wieprzowy - 50 g
  • cukier puder - 25 g
  • sól - 1 szczypta
  • drożdże świeże - 4 g
  • żółtko jaja (1 szt = 15 g) - 28 g
  • mleko (2,8%) - 50 ml

Nadzienie

  • mak mielony - 270 g
  • cukier kryształ - 110 g
  • miód akacjowy - 50 g
  • cynamon mielony - 6 g
  • mleko (2,8%) - 80 ml
  • starta skórka z cytryny - 1 szt.
  • tarta skórka pomarańczy - 1 szt.
  • orzechy gałki muszkatołowej (mielone)
  • rodzynki

Do posmarowania

  • żółtko jaja - 2 szt.
  • białko jaja - 2 szt.

Całkowity czas przygotowania

Przeciętna wartość odżywcza / na przepis

Energia
12122.8
kcal
Białka
548.773
gram
Węglow.
1133.54
gram
Tłuszcze
600.84
gram

Opis

Oto słodkie rogaliki z nadzieniem makowym i orzechowym, popularne w Austrii, na Słowacji i na Węgrzech. Sprawdzony przepis - polecam! :)


Sposób przygotowania

1
Potrzebny będzie piekarnik nagrzany do temperatury 200 C. Najlepiej włączyć go wtedy, kiedy rogale smarujemy białkiem.
2
Do miski odmierzyć mąkę, masło, smalec i cukier puder. Składniki rozetrzeć palcami.
3
Do osobnego naczynia wlać mleko, dodać żółtka i drożdże. Wymieszać na gładką masę.
4
Do pierwszej masy dodać drugą i wyrobić gładkie ciasto. Uwaga! Nie należy ugniatać ciasta za długo - wystarczy, że składniki się połączą i masa stanie się jednolita!
5
Ugniecione ciasto podzielić na kawałki o wadze ok. 100 g każdy i uformować z nich kulki. Przykryć folią i wstawić do lodówki na godzinę.
6
W tym czasie można przygotować nadzienie. Mąkę, cynamon, cukier waniliowy, skórkę z cytryny, rodzynki, mieloną gałkę muszkatołową i, jeśli ktoś lubi, kandyzowane skórki owoców, wsypać do miski i wymieszać.
7
Do mleka dodać cukier i miód, zagotować i zalać nim masę na nadzienie. Wymieszać drewnianą łyżką, aż do połączenia się składników. Przykryć folią i wstawić do lodówki.
8
Ciasto wyjąć z lodówki, każdy jego kawałek rozwałkować na owalny kształt. Ważne jest, aby grubość ciasta była jednakowa!
9
Nadzienie podzielić na kopczyki o wadze 40 g każdy i uformować na kształt cygara tak, aby były krótsze, niż średnica rozwałkowanych kawałków ciasta.
10
Nadzienie położyć na środku ciasta i zaczynając od szerszej strony, zwinąć ciasto na kształt rogalika. Kilka razy turlać rogalik tak, aby ciasto ze wszystkich stron dokładnie się zlepiło. Dzięki temu podczas pieczenia nie wycieknie z niego nadzienie.
11
Rogaliki zwinąć na kształt podkowy i ostrożnie nakłuć widelcem, aby para miała ujście.
12
Przełożyć na blachę, wierzch rogalików posmarować żółtkiem i odstawić je w chłodne miejsce.
13
Kiedy żółtko wyschnie, wierzch rogalików posmarować cienko białkiem. Znowu odstawić w chłodne miejsce do całkowitego wyschnięcia.
14
Kiedy białko stwardnieje, rogaliki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec bez termoobiegu w temperaturze 200 C na złoto-brązowy kolor.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf