Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na budyń chlebowy z szynką i serem

Przepis na budyń chlebowy z szynką i serem

Przepis na budyń chlebowy z szynką i serem

4
41
Dodaj do ulubionych!23

Składniki

na
szt.na 2 szt.:

Na warstwy

  • bagietka (kromka, o szerokości 10 mm) - 12 szt.
  • masło - 36 g
  • musztarda dijon - 12 g
  • ser żółty - cheddar - 30 g
  • ser żółty - beaufort - 40 g
  • szynka parmeńska - 20 g

Na sos

  • tymianek świeży lub suszony - 4 łodygi
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 2 szt.
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz biały, mielony - 2 szczypty
  • mleko (2,8%) - 10 ml

Całkowity czas przygotowania

Opis

Prosta, chrupiąca drobnostka. Parę minut i wstawiamy do piekarnika, potem możemy od razu zanurzyć zęby w rozkosznej pyszności. Prawdziwy specjał, w sam raz dla smakoszy!


Sposób przygotowania

1
Ceramiczne foremki do pieczenia smarujemy cienko masłem.
2
Ser i szynkę kroimy w kostkę o maksymalnych wymiarach 1 x 1 cm.
3
Świeży tymianek myjemy, obrywamy liście.
4
Kawałki bagietki o grubości maksymalnie pół centymetra smarujemy najpierw masłem, a potem cienką warstwą musztardy diżońskiej. Następnie 3 posmarowane kawałki bagietki przekładamy do foremek posmarowaną stroną do góry tak, aby przykryły cały spód foremek.
5
Na kawałki bagietki w dowolnej kolejności układamy warstwy sera i szynki. Na koniec przykrywamy je posmarowanymi masłem i musztardą kawałkami bagietki, tym razem posmarowaną stroną do dołu. WAŻNE! Nie wykorzystujemy całego sera, zostawiamy sobie odrobinę na posypanie wierzchu!
6
Następnie solimy i pieprzymy rozbite jajka. Dodajemy mleko, tymianek, całość dokładnie mieszamy.
7
Jajeczny sos równomiernie przelewamy do foremek na uprzednio ułożone warstwy. Posypujemy resztką sera i odstawiamy na 10 minut.
8
Na blachę wylewamy ok. 2-3 cm wody i wstawiamy na nią foremki.
9
Pieczemy przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C bez termoobiegu. Podajemy i jemy na gorąco!
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf