Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na budyń w wydaniu kołaczowym z pomarańczami i figami (bez dodatku mleka)

Przepis na budyń w wydaniu kołaczowym z pomarańczami i figami (bez dodatku mleka)

Przepis na budyń w wydaniu kołaczowym z pomarańczami i figami (bez dodatku mleka)

5
51
Dodaj do ulubionych!15

Składniki

na
porcjina 6 porcji:
  • chałka, bez laktozy - 200 g
  • margaryna sojowa - 50 g
  • figi suszone - 150 g
  • tarta skórka pomarańczy - 1 szt.
  • mleko migdałowe - 500 ml
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 3 szt.
  • cukier kryształowy (z ksylitolu) - 50 g

Całkowity czas przygotowania

30 minut przygotowania + 30-35 minut pieczenia

Opis

Pomarańcze z figami tworzą w tym deserze świetny duet. Mleko krowie zastępujemy mlekiem migdałowym, tym samym dajemy możliwość skosztowania go osobom na diecie bez laktozowej. Oczywiście przepis na ten świetny budyń w wydaniu kołaczowym można przyrządzić również z użyciem klasycznych składników! ;)


Sposób przygotowania

1
Kołacz kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski.
2
Suszone figi również kroimy na drobne kawałki i odkładamy na bok.
3
Margarynę roztapiamy i skraplamy nią kołacz.
4
Cukier mieszamy z jajkami, dodajemy startą skórkę z pomarańczy, na koniec dolewamy mleko migdałowe i całość mieszamy.
5
Mieszaninę wylewamy na kołacz i odstawiamy na 20 minut.
6
Po upływie tego czasu, dodajemy kawałki suszonych fig i przelewamy na wysmarowaną margaryną formę do pieczenia o średnicy ok. 22 cm.
7
Pieczemy przez 30-35 minut w piekarniku w temp. 200 C.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf