Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na bułki do hot-dogów

Przepis na bułki do hot-dogów

Przepis na bułki do hot-dogów

5
53
Dodaj do ulubionych!71

Składniki

na
sztna 10 szt:

Na ciasto

  • mleko (2,8%) - 180 ml
  • drożdże świeże - 25 g
  • cukier kryształ - 1 łyżka deserowa
  • mąka pszenna (typ 500) - 500 g
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 1 szt.
  • olej słonecznikowy - 50 ml
  • płatki ziemniaczane - 2 łyżki stołowe
  • sól - 1 łyżeczka do herbaty
  • kefir - 150 ml

Do posmarowania

  • margaryna - 50 g
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 1 szt.

Całkowity czas przygotowania

10 minut na urośnięcie drożdży, 10 minut na wyrobienie ciasta, 60 minut na urośnięcie ciasta, 20 minut na przygotowanie, 40 minut na odstawienie, 25 minut pieczenia

Opis

Wspaniały pomysł na imprezę w ogrodzie! Parówki do hot-dogów można nie tylko ugotować, ale również upiec na grillu. I niech się zacznie grill party! Świetny przepis na lato!


Sposób przygotowania

1
Cukier wsypać do mleka, dodać rozkruszone drożdże. Odstawić na ok. 10 minut, aby drożdże wyrosły. Do osobnego naczynia odmierzyć mąkę, zrobić w środku zagłębienie. Dodać do zagłębienia płatki ziemniaczane, sól, jajka, olej, kefir oraz wyrośnięte drożdże.
2
Wymieszać, dobrze wyrabiając ciasto. Ugniatać, aż będzie gładkie.
3
Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż wyrośnie, podwajając swoją objętość (ok. 1 godzina).
4
Wyrośnięte ciasto przełożyć na deskę posypaną mąką, podzielić na 5 równych części. (Na zdjęciach jest więcej części, ponieważ dzieciom robiłem podwójną porcję na wycieczkę). Z każdego odciętego kawałka ciasta uformować prostokąt o przekątnej ok. 25 cm.
5
Margarynę lekko roztopić, tak aby nie była płynna. Kawałki ciasta posmarować miękką margaryną i zawinąć w rulon od jednego końca do drugiego.
6
Pokroić na pół, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na 40 minut. Po upływie 40 minut bułki wyrosną. W małej misce roztrzepać jajko i posmarować nim bułki.
7
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 25 minut, aż bułki nabiorą rumianego koloru. Warto po 15 minutach przykryć z wierzchu folią aluminiową i tak piec przez kolejne 10 minut, aby dopiekło się w środku, a nie przypaliło na wierzchu.
8
Po wyjęciu z piekarnika gorące bułki nakłuć za pomocą drewnianej łyżki, aby powstał otwór na parówkę. Można ten krok odpuścić i po prostu naciąć bułki z boku, jak w amerykańskim hot-dogu.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf