Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na calzone II.

Przepis na calzone II.

Przepis na calzone II.

5
54
Dodaj do ulubionych!1

Składniki

na
sztukna 10 sztuk:

Do ciasta

  • drożdże świeże - 25 g
  • woda - 100 ml
  • mąka pszenna (typ 500) - 450 g
  • olej słonecznikowy - 5 łyżek stołowych
  • woda - 200 ml
  • sól - 1 łyżeczka do kawy

Do nadzienia

  • kukurydza (konserwowa lub świeża) - 200 g
  • szynka wieprzowa konserwowa - 300 g
  • ser żółty - Port salut - 200 g
  • śmietana (22%) - 375 ml
  • czosnek - 3 ząbki
  • oliwa z oliwek - łyżka stołowa

Do smarowania

  • jajko średnie, rozmiar "M" - 1 szt.

Całkowity czas przygotowania

10 minut rozczyn, 10 minut zagniatanie, 40 minut wyrastanie, 20 minut przygotowywanie, 30 minut pieczenie

Opis

Zawijana pizza, którą możemy faszerować na wiele sposobów, według zawartości naszych lodówek i wedle naszego upodobania.


Sposób przygotowania

1
Drożdże rozdrabniamy w ciepłej wodzie z odrobiną mąki. Później, z resztą mąki, połową oleju, szklanką wody i solą, zagniatamy. Będzie gotowe, kiedy otrzymamy ciasto o średniej twardości. Ugniatamy jeszcze przez 5-6 minut, dopóki ciasto nie odzieli się od ścianek naczynia. Tymczasem, wykorzystujemy też pozostały olej.
2
Formujemy bochenek. Po wierzchniej stronie smarujemy go olejem i przykrywamy. W ciągu 40 minut urośnie dwukrotnie.
3
Przygotowane ciasto kładziemy na stolnicę posypaną mąką, dzielimy na 10 jednakowych porcji. Rozwałkowujemy każdą z nich na koła o średnicy 18 cm.
4
Smarujemy ciasto śmietaną z czosnkiem, kładziemy na to drobno pokrojoną szynkę, kukurydzę, tarty ser, skrapiamy kilkoma kroplami oliwy.
5
Następnie zginamy na pół, zamykamy końce i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
6
Jajo rozbijamy widelcem i smarujemy nim ciasto.
7
Na ładny, rumiany kolor pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 C.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf