Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na cannelloni faszerowane mięsem

Przepis na cannelloni faszerowane mięsem

Przepis na cannelloni faszerowane mięsem

5
52
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
porcjina 8 porcji:

Na ciasto

  • makaron suszony - cannelloni - 24 szt.

Do nadzienia

  • cebula zwyczajna - 1 główka średniej wielkości
  • olej słonecznikowy - 4 łyżki stołowe
  • mięso wołowe (mielone) - 250 g
  • mięso wieprzowe, mielone - 250 g
  • bułka tarta pszenna, drobno mielona - 3 łyżki stołowe
  • śmietanka do gotowania - 150 ml
  • koncentrat pomidorowy - 280 g
  • sól - 1 łyżeczka do kawy
  • pieprz czarny, mielony - 1 łyżeczka do kawy
  • oregano otarte - 1 łyżeczka do kawy
  • natka pietruszki - 0.5 pęczek
  • ser żółty - parmezan - 50 g
  • szynka wędzona - 50 g
  • białko jaja - 2 szt.

Do sosu beszamelowego

  • masło - 100 g
  • mąka pszenna (typ 500) - 4 łyżki stołowe
  • mleko (2,8%) - 500 ml
  • śmietanka do gotowania - 500 ml
  • ser żółty - edam - 120 g
  • sól

Całkowity czas przygotowania

przygotowanie: ok. 30 minut, pieczenie 35 minut

Opis

Znakomite, sycące danie prosto z Włoch. Przepis na mięsne canelloni!


Sposób przygotowania

1
Cebulę drobno kroimy, szklimy na oleju, dodajemy mielone mięso i rumienimy przez kilka minut.
2
Dosypujemy bułki tartej, mieszamy, po czym dodajemy śmietanki do gotowania i mieszamy razem z sosem pomidorowym.
3
Ściągamy z ognia i doprawiamy oregano i drobno poszatkowaną pietruszką. Pozostawiamy do ostygnięcia.
4
Jeżeli już ostygło, to dodajemy tarty parmezan, drobno pokrojoną szynkę, równomiernie ubite białko jajka.
5
Przy pomocy łyżki bądź rękawa cukierniczego, wypełniamy rurki makaronu farszem.
6
Do sosu: podgrzewamy masło i dodajemy mąki (nie może się zarumienić). Wlewamy mleko i śmietanę, a następnie, nieustannie mieszając, zagęszczamy. Dodajemy tarty ser i gotujemy dopóki się nie roztopi. Wtedy możemy sos zdjąć z ognia.
7
Do żaroodpornego naczynia, stojącego w zimnie, wlewamy trochę sosu i rozsmarowujemy go w dolnej części naczynia.
8
Na to układamy obok siebie 2 rzędy cannelloni i oblewamy sosem tak, aby je całkiem przykrył.
9
Pieczemy w 180 C przez 30-35 minut.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf