Menu główne

Zarejestruj się

Przepis na canolli

Przepis na canolli

Przepis na canolli

5
52
Dodaj do ulubionych!49

Składniki

na
szt.na 38 szt.:

Na ciasto

  • mąka pszenna (typ 500) - 250 g
  • masło - 30 g
  • cukier puder - 30 g
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 1 szt.
  • kakao w proszku - holenderskie - 1 łyżeczka do herbaty
  • sól - 1 szczypta
  • wino Marsala - 60 ml

Do posmarowania krawędzi

  • białko jaja - 1 szt.

Na krem

  • ricotta - 800 g
  • cukier puder - 200 g
  • starta skórka z cytryny - 1 szt.
  • czekolada gorzka (45-59%, tarta) - 200 g

Na końcówki

  • pistacje zielone

Całkowity czas przygotowania

Opis

Autentyczne włoskie canolli wypełnia się kremem z ricotty, ale niektórzy preferują mascarpone. Tym razem ja sam sięgnąłem po mascarpone, ponieważ przez równe dwa tygodnie nigdzie nie mogłem dostać ricotty. Tak więc, chociaż w przepisie figuruje ricotta, można ją spokojnie zastąpić. Według przepisu rurki warto napełnić kremem tuż przez podaniem, bo inaczej zmiękną. Ja wstawiłem gotowe canolli do lodówki i bardziej smakowały mi następnego dnia, kiedy ciasto nasączyło się kremem.


Sposób przygotowania

1
Składniki na ciasto włożyć do miski i ugnieść ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki.
2
Na desce posypanej mąką rozwałkować na cienkie ciasto. Przy użyciu szklanki lub foremki wyciąć kółka o średnicy 8-10 cm.
3
Każde kółko ciasno nawinąć na foremkę do rurek. Warto posmarować boki ciasta roztrzepanym białkiem. Należy dobrze przycisnąć do siebie brzegi, aby się zlepiły, inaczej otworzą się w trakcie pieczenia.
4
Smażyć na rozgrzanym oleju na ładny złoty kolor (rurki szybko się smażą, a w trakcie smażenia można je zsunąć z foremek i gdy te trochę przestygną, przygotować kolejną porcję).
5
Składniki na krem wymieszać. Rurki wypełnić kremem za pomocą szprycy lub worka. Końcówki można udekorować pistacjami lub czekoladą.
6
Na koniec posypać rurki cukrem pudrem.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf